У понедјељак Колегијум о заказивању сједнице о Уставном суду БиХ

Срна
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Скупштински Колегијум ће у понедјељак, 26. јуна, заказати сједницу Народне скупштине о Уставном суду БиХ, с обзиром на то да је истекао рок дат овом суду да укине спорну одлуку, рекао је замјеник шефа Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Мазалица је рекао да је Колегијум заказан за 10.00 часова, а да би сједница Народне скупштине вјероватно требала бити одржана у уторак, 27. јуна.

"На сједници ће се расправљати и вјероватно донијети одлука о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској, јер овај суд нема одговарајући легитимитет из Српске, донио је низ штетних одлука прегласавањем судија из Српске и последња одлука, која је својеврсни државни удар, подијелила је БиХ на двије половине јер је Уставни суд прекршио своје правило и искључио судије из Српске из обавезног кворума о одлучивању", рекао је Мазалица.

Он је нагласио да Уставни суд БиХ на тај начин самостално доноси одлуке без судија из Републике Српске и практично је постао уставни суд Федерације БиХ.

Мазалица је објаснио да одлука коју Народна скупштина треба да донесе налази упориште из Дејтонског мировног споразума јер је Република Српска потписница овог споразума, а чиме се сагласила са формирањем Уставног суда БиХ који је дискриминишући Српску и Србе прекршио и Дејтонски споразум и дао право Српској да заштити своје интересе на начин да неће признавати одлуке овог суда на својој територији.

Он је истакао да би исти дан вјероватно требала бити одржана и сједница Народне скупштине о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, а који се односи на приједлог закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на западном Балкану.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да данас до 12.00 часова повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.

Уставни суд БиХ саопштио је почетком ове седмице да је избрисао одредбу у Правилу о свом раду о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Представници власти Републике затражили су у уторак, 20. јуна, да Уставни суд БиХ до данас у подне укине ту одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана