У Подгорици обиљежено три деценије од злочина у Штрпцима

Анадолија
У Подгорици обиљежено три деценије од злочина у Штрпцима

ПОДГОРИЦА - Полагањем цвијећа у парку Побрежје у Подгорици, на споменику посвећеном свим цивилним жртвама ратова на простору бивше Југославије од 1991. до 2001. године, данас је обиљежена 30. годишњица од отмице из воза у Штрпцима.

На данашњи дан, 27. фебруара 1993. године, из воза број 671 на прузи Београд – Бар, у станици Штрпци у општини Рудо, припадници војне формације „Осветници”, која је дјеловала у саставу тадашње Вишеградске бригаде Војске Републике Српске извели су 20 путника, већином бошњачке националности, затим их одвели у село Прелово (општина Вишеград), гдје су их мучили, а потом убили.

Мирсад Растодер из Бошњачког вијећа оцијенио је да злочин у Штрпцима спроведен преко оних који су данас на оптуженичким клупама, али да, „нажалост, нико од оних који су наређивали и планирали није оптужен“.
Он је подсјетио да је од 20 особа који су страдале у Штрпцима, пронађени посмртни остаци њих четворо, а да остали и “даље чекају у води под језером”.
Извршна директорица Акције за људска права (ХРА) Теа Горјанц Прелевић казала је да до данас правда није остварена, иако је било помака.
-Нису кажњени ни сви непосредни извршиоци, нити су кажњени они који су тај злочин организовали, који су за њега унапријед знали и који су га допустили - казала је Горјанц Прелевић.

Она је рекла да су апеловали и на премијера Црне Горе Дритана Абазовића да „искористи своје добре односе са Србијом и БиХ и за то да се коначно послије три деценије пронађу посмртни остаци свих људи који су страдали из тог воза и да се тако оконча агонија у којој породице живе“.

Жртве овог злочина су Есад Капетановић, Иљаз Личин, Фехим Бакија, Шећо Софтић, Рифат Хусовић, Халил Зупчевић, Сенад Ђечевић, Јусуф Растодер, Исмет Бабачић, Томо Бузов, Адем Аломеровић, Мухедин Ханић, Сафет Прељевић, Џафер Топузовић, Расим Ћорић, Фикрет Мемовић, Февзија Зековић, Нијазим Кајевић, Звјездан Зуличић и једно непознато лице. Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа 16 година.

До данас су пронађени посмртни остаци четири жртве. Тијело Халила Зупчевића пронађено је крајем 2009. године на обали језера Перућац, а посмртни остаци Расима Ћорића, Јусуфа Растодера и Иљаза Личине нађени су у истом језеру 2010. године.

За овај злочин до сада је осуђено 14 особа, од којих двије правоснажно.

Небојша Ранисављевић, командант добровољачког вода под називом “Ресавац” или “Скакавац”, који је био дио Интервентне чете Вишеградске бригаде ВРС, осуђен је пред Вишим судом у Бијелом Пољу 2002. године на казну затвора од 15 година. Мићо Јовичић, припадник Вишеградске бригаде ВРС, против којег је вођен поступак пред Судом БиХ, признао је кривицу 2016. године и осуђен је на петогодишњу затворску казну.

Суд БиХ је 21. октобра 2022. године првостепено осудио седморицу оптужених за злочин у Штрпцима на затворске казне од по 13 година, а првооптуженог Луку Драгичевића, команданта Вишеградске бригаде ВРС, ослободио уз образложење да Тужилаштво није успјело да докаже његову кривицу. Исти суд је 19. јануара 2023. године осудио Бобана Инђића, команданта Интервентне чете Вишеградске бригаде, на 15 година затвора за саучесништво у злочину у Штрпцима.

Виши суд у Београду је 7. фебруара ове године објавио првостепену пресуду којом је оптужене Гојка Лукића, Душка Васиљевића и Јована Липовца осудио на казне затвора у трајању од по 10 година, а Драгану Ђекић на казну затвора од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана