У овој години за три члана ВСТС-а из Српске истичу мандати

Срна
У овој години за три члана ВСТС-а из Српске истичу мандати

САРАЈЕВО- Високи судски и тужилачки савјет БиХ /ВСТС/ упутиће надлежним правосудним институцијама из Републике Српске дописе да предложе нове чланове у ово тијело с обзиром да члановима Савјета, Жељки Радовић, Душки Богојевић и Јадранки Станишић које су биране из Републике Српске ове године истичу мандати.

ВСТС је тим поводом на данашњој сједници расправљао о процедури именовања нових чланова овог тијела.

Истакнуто је да нови чланови морају бити изабрани три мјесеца прије истека мандата.

Савјет није изгласао да се у тај процес иде жријебањем, већ да остаје иста ситуација када је ријеч о полу и националној структури оних које ће бити изабрани.

Предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија рекао је да Закон и Пословник говоре о томе да Савјет има одређену националну и полну структуру - шест Бошњака, пет Срба , три Хрвата и један из реда осталих.

"Пошто институције из којих се бирају чланови ВСТС-а у ситуацији када у једној години као што је за ову 2023. годину истиче мандат за два или више чланова Савјета, Пословник предвиђа могућност да се тада врши жријебање", појаснио је Лагумџија новинарима.

Он је додао да је циљ жријебања да не би увијек из тих структура, односно институција бирали чланове ВСТС-а исте националности и истог пола, како би се омогућила одређена ротација када је у питању националност и пол.

"Из те три институције био би биран један Србин, један Хрват и један из реда осталих с тим што би се омогућила евентуална ротација унутар те три институције да из реда истих институција не долазе увијек исте националности и исти пол“, напоменуо је Лагумџија.

Члан ВСТС-а Давор Мартиновић рекао је да је жријебање пословничка измишљотина и да за тим нема потребе.

Потпредсједник ВСТС-а Биљана Симеуновић сматра да жријебање није добро рјешење. "Нисмо лото и жријебање није одговарајуће рјешење", оцијенила је она.

ВСТС је већински одлучио да не желе да се иде у жријебање, а први члан ВСТС-а коме истиче мандат 18. априла јесте Жељка Радовић.

На сједници ВСТС-а изнесен је и занимљив податак да је у правосуђу у БиХ 70 одсто жена.

"Ићи ће се у избор нових чланова ВСТС-а и ми ћемо у три институције послати допис да изаберу нове чланове Савјета, а ради се о Врховном суду, окружним тужилаштвима и адвокатској комори из Републике Српске, послати допис да у роковима прије него што истекне мандат овим члановима Савјета предложе кандидате", рекао је Лагумџија.

Лагумџија је истакао да ће сва три кандидата /жене/ којима истиче мандат бити изабрани из те три структуре и све три ће бити из Републике Српске.

"У овој години све те три структуре су из Републике Српске", напоменуо је Лагумџија.

Чланови ВСТС-а разматрали су и приједлог за редовно извјештавање главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, Тужилаштва Федерације БиХ и Тужилаштва Брчко дистрикта о рјешавању предмета корупције и организованог криминала.

Лагумџија је рекао да је у фокусу јавности, правосуђа и ВСТС-а да се направи што ефикаснији систем процесуирања предмета организованог криминала и корупције.

"У том контексту тражићемо од главних тужилаца да нам периодично и детаљније подносе извјештаје, да у томе расправљамо и у контексту те расправе да донесемо и одређене мјере", поручио је Лагумџија.

Он је истакао да као предсједник ВСТС-а као регулаторног тијела није у потпуности задовољан радом и рјешавањем предмета организованог криминала и корупције.

"Све док не будемо имали крајњи производ – већи број осуђујућих пресуда не могу бити задовољан. За сада немамо ни довољан број оптужница имајући у виду колико информација имамо о организованом криминалу и корупцији, а поготово нисам задовољан тиме што немамо довољан број осуђујућих пресуда", нагласио је Лагумџија.

Упитан да прокоментарише досадашњи рад главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића, Лагумџија је рекао да је рано о томе говорити јер је ријеч о раду од око три мјесеца.

"Сматрам да је рано износити било какве анализе и коментаре", напоменуо је Лагумџија.

Он је подсјетио да је прије верификације за главног тужиоца Кајганић годину дана био вршилац дужности и да ће ВСТС разматрати његову оцјену рада за цијелу 2022. годину и да ће се тада изнијети став.

ВСТС засједање наставља сутра када ће бити биран и предсједник Суда БиХ, а једини члан за ову функцију је актуелни предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана