У опасности Национални парк "Сутјеска"

GS
Foto: Rtrs

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упозорио је да у Националном парку "Сутјеска" на локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије какао би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људству ангажованом на терену.

"У протеклих 48 часова улажу се огромни напори да се спријечи ширење пожара на Тјентишту. Људски и технички ресурси си скоро исцрпљени и уколико не буде ангажован већи ваздухоплов за гашење пожара из Републике Србије може доћи до еколошке катастрофе у прашуми Перућица и на цијелој територији Националног парка `Сутјеска`", навео је Трнинић.

Он је упозорио да пријети несагледива штета и катастрофа у еколошком и материјалном смислу јер је угрожено огромно подручје са стољетном најквалитетнијом шумом у југоисточној Европи, биосистем Националног парка "Сутјеска" и прашуме Перућица.

"Апелујем на институције БиХ да у други план ставе политику и да се одобри долет хеликоптера за гашење пожара МУП–а Републике Србије за гашење пожара типа `Камов`.

Тај ваздухоплов са великим капацитетом ведра и налета дао би велики допринос контролисању и гашењу пожара на Тјентишту и избјегавању несагледивих еколошких и материјалних посљедица читавом овом региону Републике Српске, БиХ", навео је Трнинић.

Он је додао да су тренутно на терену ангажовани сви расположиви људски ресурси и материјална средства Националног парка "Сутјеска", Ватрогасне јединице Фоча, Шумског газдинства из Фоче, Хеликоптерског сервиса Републике Српске, тимови Републичке управе Цивилне заштите.

Директор НП Сутјеска Зоран Чанчар за АТВ каже да је стање на Зеленгори лоше. Гашење пожара додатно отежава вјетар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана