У омиљена љетовалишта више нећете моћи тек тако: Све што треба да знате о новим правилима уласка у ЕУ

Радио Слободна Европа
У омиљена љетовалишта више нећете моћи тек тако: Све што треба да знате о новим правилима уласка у ЕУ

“Добар дан. Молимо Вас ваше пасоше. Морамо узети и отиске најмање четири прста. Још само да вас и сликамо. Хвала вам и угодан боравак”.

Овако би од 10. новембра ове године за држављане око 60 држава, укључујући и земље Западног Балкана, требало да изгледа улазак у Европску унију, Швајцарску, Норвешку, Исланд и Лихтенштајн које су чланице Шенгенског система.

Тад ће почети са радом нови систем уласка и изласка (Entry/Exit System - EES) који је установљен у новембру 2017. године, а његова примјена више пута одгађана.

За идуће љето је најављена имплементација и другог, Европског система путних информација и ауторизације (ETIAS) који ће подразумијевати да путници из земаља које имају безвизни режим са ЕУ морају путем интернета да аплицирају за дозволу за улазак, уз плаћања таксе од седам евра банковном картицом.

Пасоши у свим земљама Западног Балкана су биометријски, у чиповима се налазе отисци прстију и фотографија, те су у потпуности усклађени са условима које је тражила ЕУ како би земље Западног Балкана добиле безвизни режим.

И даље остају општи услови - да путна исправе не смије истећи за мање од три мјесеца од датума кад особа планира да се врати у своју земљу или да пасош не смије бити старији од десет година.

Које су нове промјене од средине 2025. године?

ETIAS ће захтијевати да прије путовања држављани око 60 земаља преко интернета или мобилне апликације попуне посебан формулар.

При првом испуњавању пријаве путник уноси личне податке, e-mail и број телефона, као и појединости о путној исправи.

Путник ће морати да унесе и детаље о образовању и тренутном запослењу, те појединости о планираном путовању и боравку у земљи ЕУ.

Исто тако, тражиће се и појединости о било каквих казненим пресудама, прошлим путовањима у ратне зоне или зоне сукоба, као и информације да ли је особа била протјерана из било које земље.

Од путника се тражи и да плате додатну таксу од седам евра која се плаћа платном картицом. Плаћање се врши као и било која интернет куповина, преноси “Радио Слободна Европа”.

Уноси се број картице, датум важења, подаци особе на чије име је издата картица, као и CVV/CVC троцифрени број који је исписан на полеђини картице поред потписа власника. На рачуну мора бити потребни износ новца прерачунат у локалној валути.

Таксу неће плаћати млађи од 18 и старији од 70 година, супружници/регистровани партнери и деца држављана ЕУ и земаља Шенгенског система, као ни деца супружника/партнера који долазе изван ЕУ.

Неће бити могуће “групно” аплицирање, односно за ETIAS ће морати у случају породичног путовања аплицирати сваки члан посебно.

ETIAS систем ће бити доступан на језицима земаља чланица, укључујући хрватски, а систем ће примати искључиво латинична слова.

Попуњавање апликације путник ће моћи паузирати, спремити промјене и у периоду од 48 сати наставити са уношењем података.

Како наводе на званичној страници система ETIAS, обрада би требало да траје “неколико минута”. Ако потраје дуже, путник би обавјештење требало да добије у току четири дана.

Од путника се могу тражити и додатне информације или документација, на примјер, потврда о резервацији хотела и потврда о запослењу које треба доставити у року десет дана, а у том случају захтев би требало да буде обрађен у року од двије седмице.

Путник може бити позван на разговор у амбасаду земље у коју планира путовати и у том случају захтев би требао бити обрађен у року 30 дана.

Због тог се савјетује путницима да формулар попуне најмање мјесец прије куповине карте или резервисања смјештаја.

Ако се путнику одобри улазак у ЕУ, обавјештење ће добити e-mailom.

ETIAS дозвола ће трајати три године или до замјене путне исправе са којом је неко аплицирао.

Формулар је повезан са путном исправом, што значи да вреди само уз пасош с којим се аплицирало за улазак. Нови пасош значи ново аплицирање. Ако је ETIAS плаћен и одобрен за путовање у једну земљу, вреди и за другу.

ETIAS одобрење не значи да особа може боравити у ЕУ дуже од 90 дана у периоду од шест мјесеци или да ради у ЕУ.

Путник ће моћи да уђе и изађе из ЕУ-а колико год пута жели и да путује на било коју дестинацију унутар Шенгенског простора у периоду важења дозволе све док поштује наведено временско ограничење.

Шта ако особа нема интернет, банковну картицу, неписмена је и слично?

Родитељи попуњавају формулар за своју малољетну децу која су изузета од плаћања таксе од седам евра.

Сви могу овластити трећу страну - другу особу или комерцијалног посредника - да аплицирају у њихово име или у име њихове малољетне јдеце.

Са посредником, на примјер путничком агенцијом, мора се потписати изјава о заступању за сваку особу појединачно, а исто је и у случају да за неку особу аплицирају пријатељ, сусјед, ћерка или син.

Формулар изјаве биће доступан кад систем буде оперативан, а њиме се допушта трећој страни да обрађује нечије личне податке. Особа или фирма која је посредник мораће, такође, да унесе своје податке.

Посредник има право да наплати “разумну накнаду”, а ЕУ је предвидјела и могућност анонимне пријаве оних који наплаћују прекомјерну провизију.

Онима који се одлуче да аплицирају преко посредника савјетује се да посебно провјере да ли су подаци у пријави тачни прије слања, јер се у случају било које грешке – на примјер укуцавање нуле (0) уместо слова “О” - пријава може одбити, укинути или поништити.

У случају да путник уочи грешку, може да попуни нову апликацију или затражити исправак грешке у старој пријави, а процедура обраде у том случају траје до 30 дана.

Како ићи на сахрану, посјетити родитеља који је ЕУ држављанин и слично?

ETIAS формулар неће морати попуњавати особе које имају валидну визу - студентску, радну или слично - или боравишну дозволу у некој земљи ЕУ.

Формулар не попуњавају ни особе које живе уз границу и посједују пограничне пропуснице уз чије пропуснице прелазе да би, на примјер, обрађивали своја поља с друге стране линије.

Чланови посада на бродовима и авионима за неке земље ЕУ ће требати ETIAS формулар, за друге неће, што би требали провјерити прије искрцавања.

Изузетак су и одлазак на лијечења у случају животне угрожености подноситеља или сродника, одлазак на сахрану члана породице, обавеза појављивања пред судом или нека “важна обавеза”.

У том случају путник попуњава ETIAS захтев за тзв. ограничену дозволу у којем наводи разлог.

Дозволу издаје земља у коју особа путује и важи само за путовање у ту државу до највише до 90 дана. На примјер, ако је у питању одлазак на сахрану, држава ЕУ може одобрити улазак само за дане кад је сахрана.

Ако особа у међувремену затражи и добије други ETIAS за путовање у све земље Шенгена, ограничена дозвола аутоматски престаје да вриједи.

Предвиђени су изузеци и за плаћање таксе.

Ако, на примјер, дијете путује у земљу у којој живи његов родитељ који је држављанин ЕУ или чланице Шенгенског система, неће морати да плати седам евра, али ако жели путовати у другу земљу, мораће да попуни нови ETIAS образац и да плати споменути износ. Исто вреди и за супружнике или регистроване партнере.

За ETIAS дозволе не морају аплицирати носитељи дипломатских или посебних пасоша чије земље имају потписане споразуме са ЕУ, запослени НАТО-а, а аплицирати не морају ни особе које су у транзиту преко неког европског аеродрома.

Не морају аплицирати ни особе са двојним држављанством неке земље чланице ЕУ под условом да путују са пасошем или личном картом те земље.

Шта ако ЕУ одбије да да дозволу?

Особама без ETIAS ауторизације биће одбијен улазак на граници.

Ни добијање те потврде не значи да је путнику аутоматски одобрен улазак у земљу ЕУ. Сви путници ће се и даље контролисати и гранични полицајац може да одбије улазак особе која не испуњава услове.

Неки од услова за улазак су важећа путна исправа најмање три мјесеца од датума планираног повратка, да пасош није старији од десет година, да је боравак оправдан и да особа има довољно новца до планираног повратка.

Уобичајен износ је око 100 евра по дану и зависи од земље до земље чланице ЕУ.

Неки од разлога за одбијање уласка су и пријетња за сигурност или здравље, ако је особа предмет потјернице неке државе и слично што се утврђује провјером у базама, љекарским прегледом и слично.

Ако је захтев за ETIAS одобрење путовања одбијен, опозван или поништен, особа ће примити е-поруку у којој ће бити наведени разлози одбијања и назив тела које је донијело одлуку.

Постоји могућност жалбе, а е-маил ће садржати информације којој земљи или земљама се жалити уз опис одговарајућег жалбеног поступка. Жалбе се рјешавају у складу са законима тих земаља.

Особа којој је одбијена апликација може поновно да тражи ETIAS дозволу.

Ако нека особа сама опозове властити захтјев, не може се накнадно предомислити, већ мора да попунити нови формулар.

Такса се не враћа у случају одбијања апликације.

Хоће ли то створити веће гужве на граници?

Увођењем ЕЕС-а остаје скенирање путних докумената, престаје уношење печата у пасоше на граничном прелазу, али би узимање отисака прстију и сликање које ће се вршити при сваком преласку границе могло продужити чекање у колонама.

На аеродромима ће се провјере вршити по слијетању на аеродромима.

Државе чланице измијениле су своје законе како би се смањиле потенцијалне гужве на копненим прелазима.

Узимање биометријских података и провјере кроз базе података државе ЕУ могу обављати и прије граничних кућица - док путници чекају у реду - како би се омогућила боља проточност.

То значи да ће гранични полицајци моћи са посебним уређајима да ходају од возила до возила или улазити у аутобусе како би урадили провјеру путника.

Зашто је успостављен систем?

Нови ЕЕС систем је успостављен како би базе чланица ЕУ биле повезаније како би се олакшало праћење времена и мјеста боравка и осигурало да путници не бораве дуже од 90 дана у периоду од шест мјесеци.

Неки од циљева нових мјера је и отежати криминалцима или терористима улазак у ЕУ са лажним пасошима јер ће се биометријска контрола вршити приликом сваког преласка границе.

Путници неће плаћати накнаду за узимање биометријских података.

Подацима ће моћи приступити полицијске службе земаља чланица Шенгенског система и полицијска агенција ЕЦРОПОЛ током истрага казнених дјела, посебно тероризма и организованог криминала.

Провјере биометријских података биће пооштрене се средином 2025. године, а тачан датум није утврђен.

Сличне системе су већ увеле Сједињене Америчке Државе, Канада и Аустралија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана