У Новом Граду служен помен за страдале у хрватској ВПА "Олуја"

Танјуг
Foto: Козарске новости

НОВИ ГРАД- У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду данас је служен парастос за страдале Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" у којој је из Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације протјерано више од 220.000 Срба, та убијено или се води као нестало њих 1.893

Након парастоса, уз саобраћајницу од Храма према Мосту спаса на ријеци Уни прислужене су свијеће, а са моста у воду спуштени вјенци.

У августу 1995. године овај мост прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону положено је цвијеће код спомен-крста у овом месту који је 2012. године подигао "Веритас" за шест цивила страдалих у августу 1995. године.

Обиљежавање организује Документационо-информациони центар "Веритас" у сарадњи са Општинском управом и Црквеном општином Нови Град, преноси Срна.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од којих је 1.236 или 65 одсто цивила, а међу њима три четвртине оних који су у том тренутку били старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана