У Мостару почео састанак о формирању власти

Срна
Foto: ХМС

МОСТАР- Представници федералних политичких партија Народ и правда, СДП-а и Наше странке почели су у Мостару данас званичне преговора са ХДЗ-ом БиХ о формирању власти.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је интензивирање разговора у наредних 20 дана са свима који могу саставити "легитимне већине".

Према његовим ријечима, ХДЗ је већ јасно дефинисао критеријуме како за федералну Владу, тако и за оне на нивоу кантона, те се надају финализацији разговора током наредне двије седмице.

Човић је поручио да је потребно мало више "свјежине" у власти, посебно на федералном нивоу гдје је иста Влада већ осам година.

Предсједник Наше странке Един Форто рекао је да се представници странака састају на прелиминарном састанку на којем ће се говорити о формирању власти на нивоу Федерације БиХ, истичући да је важно успоставити комуникацију те фокусирати се на програмску коалицију.

Осам странака /Социјалдемократска партија БиХ, Народ и правда, Наша странка, Народни европски савез, Босанскохерцеговачка иницијатива - Касумовић Фуад, Покрет демократске акције, За нове генерације и Странка за БиХ/ раније је усагласило текст Споразума о формирању парламентарних већина на свим нивоима у БиХ.

Ове странке су се обавезале да ће дјеловати програмски са јасним принципима, мјерама и смјерницама дјеловања извршне власти на свим нивоима.

Из такозване осморке данас су на преговорима лидери три странке. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана