У министарској фотељи у Посавском кантону Хрват умјесто Србина

Маријана Миљић Бјеловук
У министарској фотељи у Посавском кантону Хрват умјесто Србина

ОЏАК - Скупштина Посавског кантона је умјесто Србина именовала још једног министра из реда хрватског народа у Владу и тиме поново потврдила неуставност највишег органа извршне власти у овом кантону, изјавио је “Гласу Српске” предсједник Општинског одбора СНСД-а Оџак Дамир Иветић.

Иветић је навео да је Скупштина Посавског кантона на сједници која је одржана у четвртак, мимо дневног реда дефинисаног на колегијуму, као допуну уврстила именовање недостајућег министра унутрашњих послова Посавског кантона.

Подсјетио је да је након именовања Владе Посавског кантона у којој нема ниједног Србина, институција Омбудсмана за људска права БиХ јасно упозорила Скупштину тог кантона на повреду права из Устава БиХ, Устава ФБиХ и Устава Посавског кантона.

- Након тога, упућена им је и препорука да отклоне неправилности како би кантонална Влада била формирана у складу са уставним начелом о равномјерној заступљености конститутивних народа - казао је Иветић.

Нагласио је да је предсједник Скупштине Посавског кантона Блаж Жупарић (ХДЗ) крајем децембра 2023. одговорио институцији Омбудсмана да је Скупштина предузела активности на спровођењу препоруке, да Влада Посавског кантона није попуњена у потпуности те да се воде преговори о упражњеној позицији министра унутрашњих послова.

- Затим, институција Омбудсмана затвара предмет, а Жупарић и ХДЗ, обмањујући институцију Омбудсмана и јавност те кршећи и уставе и законе, умјесто Србина именују још једног Хрвата - истакао је Иветић, који је и одборник у Општинском вијећу Оџака.

Он је нагласио да је поступање Скупштине Посавског кантона преседан, додајући да је у потпуности контрадикторно ономе што су послали као одговор институцији Омбудсмана.

- Политика ХДЗ-а у овом дијелу ФБиХ управо је нанијела штету како српском, тако и бошњачком народу у Посавском кантону. Именовањем министра унутрашњих послова из реда хрватског народа прекршени су сви постулати које заговарају и ОЕБС, ОХР и сви устави у БиХ - навео је Иветић.

Он је подсјетио да је Влада Посавског кантона једина која у свом саставу нема сва три конститутивна народа и не одражава попис становништва из 1991.

- Предсједник Владе Посавског кантона Ђуро Топић упорно “силује” демократију и оно шта заговара ХДЗ БиХ. На тај начин покушава један од три конститутивна народа у БиХ да збрише са лица земље на овом подручју и ускрати сву могућност легитимног представљања на подручју Посавског кантона - тврди Иветић.

Нагласио је да док ХДЗ БиХ и Човић вапе за легитимним представљањем позивајући се на избор Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, у исто вријеме Човићеви сарадници у Посавском кантону раде исто то на штету српског, али и дијела бошњачког народа.

Жупарић није желио да коментарише потезе Скупштине Посавског кантона.

У Влади Посавског кантона тренутно је осам Хрвата из ХДЗ-а и један Бошњак из СДП-а.

Жалба

Српско грађанско удружење “Посавина” се још у марту 2023.  обратило Министарству за људска права и избјеглице БиХ са жалбом да је конститутивност народа у Влади Посавског кантона нарушена те су тражили реакцију надлежних.

Надлежни ресор у Савјету министара се о том питању обратио Омбудсману за људска права БиХ који је након неколико мјесеци потврдио наводе Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана