У Координационом тијелу за Трговску гору Бојан Випотник

Срна
У Координационом тијелу за Трговску гору Бојан Випотник

САРАЈЕВО - У Координационо тијело БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе данас је именован министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Бојан Випотник умјесто ранијег министра Сребренке Голић, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је донио истовремено и одлуку да у Координационо тијело буде именована Селма Ужичанин у име Министарства иностраних послова.

У састав овог тијела раније су именовани министри надлежни за област животне средине и директор из ресора радијационе и нуклерне безбједности.

На приједлог Министарства транспорта и комуникација, Савјет министара донио је одлуку о допуни тарифе административних такси - у новом тексту, у складу са Правилником о хомологацији возила и Закону о административним таксама.

На овај начин ће у Тарифу административних такси бити уврштене таксе за радње које се предузимају у поступку хомологације возила за које је надлежно Министарство транспорта и комуникација.

Такса се креће од 20 КМ за издавање сертификата о усклађености типа возила и 10 КМ за допуну сертификата о усклађености типа возила, колико износи и такса за издавање потврде о усклађености за појединачно возило.

Новим текстом одлуке умањена је висина такси које су биле раније предложене у висини од 20 до 50 КМ, те је укинута накнада за издавање потврде о усклађености код хомологације дијела, уређаја и опреме возила, што је било предложено одлуком разматраном на 52. сједници Савјета министара.

Ово смањење у функцији је опредјељења Савјета министара за рационализацију висине и броја такси у складу са препорукама Канцеларије за ревизију институција БиХ, наведено је у саопштењу.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ за јануар 2023. године, која ће бити достављена Предсједништву БиХ.

Служба за послове са странцима у јануару је евидентирала 1.608 незаконитих миграната, што је за 42 одсто мање него у децембру претходне године, али и значајно више у односу на јануар 2022. године када је било евидентирано њих 476.

Међу првих пет земаља поријекла миграната су Авганистан, Мароко, Куба, Конго и Иран, с тим да Авганистанци чине више од половине незаконитих миграната. Намјеру за подношење захтјева за азил исказало је 1.470 особа, од чега је само њих 20 поднијело захтјеве.

У четири привремена прихватна центра /укупни капацитет 4.880 мјеста/ просјечно је у јануару боравило 1.010 миграната, а на дан 31. јануар у овим центрима боравиле су 873 особе.

Гранична полиција БиХ је у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка евидентирала 760 особа, што је за 52 одсто мање у односу на претходни мјесец. Међу особама откривеним у незаконитом преласку највише њих је из Авганистана, Пакистана и Конга, док су примарне руте за улазак из Србије и Црне Горе.

Највећи терет миграционог притиска на улазу у БиХ евидентиран је на подручју дјеловања јединица Граничне полиције Зворник, Хум-Фоча и Бијељина, а мигранти су у 97 одсто случајева откривени изван подручја граничних прелаза.

Током јануара враћено је укупно 26 особа у земље поријекла или земље које их прихватају, а у Имиграционом центру на дан 31. јануара боравила је 51 особа.

На сједници су задужена министарства и друге институције БиХ заједно с руководиоцима тијела управе овлаштеним за доношење прописа да Дирекцији за европске интеграције Савјета министара редовно достављају на провјеру и потврду усклађености прописе који се усклађују с правном тековином ЕУ, те прописе којим се испуњавају обавезе из докумената од значаја за интеграцију БиХ у ЕУ.

Овај закључак Савјета министара донио је након што је усвојио информацију Дирекције за европске интеграције о примјени одлуке о поступку усклађивања законодавства БиХ с правном тековином ЕУ за 2022. годину.

Дирекција за европске интеграције је у овом периоду издала 150 мишљења о усклађености прописа, те је пружила стручну помоћ у поступку њихове израде путем учествовања у раду 27 радних група, те 35 неформалних консултација.

На основи прегледа прописа у Службеном гласнику БиХ у 2022. години утврђено је да је за 56 објављених прописа Дирекција дала мишљење о усклађености, међу којима је 29 прописа усклађивано с правном тековином ЕУ, док је пет прописа релевантних за процес европских интеграција донесено и објављено без њеног претходно прибављеног мишљења о усклађености.

Савјет министара је, на приједлог Министарства за спољну трговину и економске односе, усвојио Четврти национални извјештај о климатским промјенама и Трећи двогодишњи извјештај о емисијама плинова са ефектом стакленика у БиХ према Оквирној конвенцији УН о промјени климе, уз сугестије усвојене на сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана