У Комисији за концесије БиХ ништа ново: Једни одлазе, други долазе, нерад остаје

Маријана Миљић Бјеловук
У Комисији за концесије БиХ ништа ново: Једни одлазе, други долазе, нерад остаје

БАЊАЛУКА - Савјет министара БиХ требало би у понедјељак коначно да именује седам чланова Комисије за концесије БиХ, а за та радна мјеста преовладава мишљење да су најпожељнија у БиХ јер се у тој институцији апсолутно ништа не ради већ двије деценије.

Једна од тачака дневног реда сједнице Савјета министара БиХ, која је најављена за понедјељак, је и ранг-листа најбољих кандидата за избор и именовање седам чланова Комисије за концесије БиХ.

Предлагач те тачке дневног реда је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, које је у марту и расписало конкурс за избор седам нових чланова поменуте комисије на нивоу БиХ, а коју прати нерад јер за скоро двије деценије свог постојања није издала нити једну концесију.

Комисија за концесије БиХ не функционише у пуном саставу још од 2018. године, а тренутно броји четири члана и то предсједника Миломира Амовића те чланове Ђоку Слијепчевића, Менсура Шехагића и Анту Матића, од којих су неки одавно стекли и услове за пензију.

- Нисам се пријавио, тако да нисам ни на ранг-листи. Надам се да ће се та процедура брзо окончати како бих се и ријешио ове функције. Колико знам, на конкурс су се пријавили неки службеници Комисије за концесије и садашњи замјеник предсједника комисије Анто Матић  - казао је “Гласу Српске” Амовић.

Матић, који је члан Комисије за концесије још од 2010. године, потврдио је да се пријавио на конкурс, али да не зна да ли је прошао.

- Ако Савјет министара БиХ у понедјељак именује нове чланове, тај њихов приједлог треба да потврди и Парламент БиХ. Неће ускоро бити окончана та процедура. Када све буде завршено и ако будем именован, тада ћу и говорити за шта ћу се залагати и на чему инсистирати како би Комисија за концесије боље функционисала - казао је “Гласу” Матић.

Ово је четврти пут да се у БиХ покушава изабрати ново чланство Комисије за концесије, а посљедњи конкурс, који је расписан 2021. године, је пропао јер се није пријавио нико из Брчко дистрикта.

Још раније су чланови Комисије за концесије навели да их прати епитет нерадника, јер једноставно нису ни имали посла.

- Нисмо ништа успјели да урадимо, јер није било политичког договора. Требало је да ријешимо много питања, а једноставно нисмо, јер није било договора. Тако да, ако не буде било политичког договора, ни у идућих 20 година ништа неће бити урађено - навели су.

Комисија је основана 2005. године, дакле, постоји већ 19 година и за то вријеме није издала ниједну концесију. Према грубој рачуници, за скоро двије деценије ова комисија је коштала грађане БиХ око 20 милиона марака. Постојало је и неколико позива за укидање овог тијела на нивоу БиХ, али ниједна иницијатива није добила зелено свјетло.

Планови

Комисија за концесије БиХ израдила је и програм рада за 2025. годину. У том документу је наведено да програм рада садржи најзначајније задатке које Комисија за концесије БиХ планира да реализује у идућој години, а који, како наводе, доприносе остварењу усвојених стратешких циљева и приоритета Савјета министара садржаних у Стратешком оквиру институција БиХ до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана