У ком правцу иде Хрватска након договора ХДЗ-а и екстремних десничара о формирању владе

Вељко Зељковић
У ком правцу иде Хрватска након договора ХДЗ-а и екстремних десничара о формирању владе

ЗАГРЕБ - Договор о формирању саборске већине и нове владе од стране ХДЗ-а и Домовинског покрета (ДП) угрозиће већ ионако тежак положај преосталих Срба у Хрватској, чији број је већ пао испод три одсто, додатно ће заоштрити односе у региону, али и сигурно отворити врата екстремизму и наставку историјског ревизионизма.

Општи је ово став политичких аналитичара и представника Срба у Хрватској и Србији након што је саопштено да је ХДЗ постигао договор са Домовинским покретом, екстремно десничарском странком, о формирању нове власти у којој због противљења “Пенавиних десничара” више неће бити представника Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Према ријечима лидера ове странке Милорада Пуповца, уласком ДП-а у нову власт тешко ће нарушити оно што је годинама стварано, да Хрватска постане колико-толико цивилизована земља. Указао је да је ДП добио изборе на антисрпској кампањи, а оформио се на антићириличној.

- Након склапања овог коалиционог договора позиција мањина, а поготово српске, а која је и до сада била деликатна, сигурно ће постати још гора и неповољнија, јер аждаја екстремизма, оличена у Домовинском покрету, долази на велика врата у Хрватску - истакао је Пуповац.

Слично мишљење дијели и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта наводећи како је и до сада, док су у власти партиципирали и поједини представници СДСС-а, положај српског народа био више него незахвалан и тежак, а улазак у власт, како га је назвао - проусташког ДП-а, може само додатно искомпликовати постојећи положај преосталих Срба у Хрватској.

- Срби данас нису ни грађани другог реда. Шири се толика мржња, која је присутна у свим сегментима живота. Објављују се чак и књиге које на најмонструознији начин покушавају извршити ревизију историје. Након најављеног уласка у власт Пенавиних екстремиста, који баштине усташтво, треба очекивати још веће притиске на оно мало преосталих Срба у Хрватској, а што ће онда утицати и на још заоштреније односе у самом региону, посебно у односима Србије и Хрватске - каже за “Глас Српске” Линта.   

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра како су у претходном периоду пропуштене многе прилике, односно возови да се реагује на буђење екстремизма и усташтва у Хрватској, а на чему је Домовински покрет изградио своју позицију на политичком небу Хрватске.

- Пропуштено је много прилика да се сва спорна питања актуелизују, а поготово када је Хрватска примана у Савет Европе. Уласком ДП-а у власт само ће се додатно закомпликовати већ ионако тежак живот Срба у овој држави, у то не треба сумњати. Не треба заборавити да је Хрватска прво Србе прогласила националном мањином, иако они то никада нису били. Они данас немају чак ни та Уставом загарантована права. Да би се схватило шта се дешава, треба видети ту ширу слику, јер ништа није од јуче. Верујем да ће бити још горе, те треба очекивати још жешће покушаје историјског ревизионизма, али и реваншизма - наводи за “Глас Српске” Миливојевић. 

Да Србима може бити само горе у Хрватској након што је отворен пут за учешће у власти проусташког Домовинског покрета Ивана Пенаве, познатог по разбијању двојезичних табли у Вуковару, убијеђен је и директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Како каже, у најмлађој чланици европске “рајске баште” предсједници хрватске државе и Владе учествују на комеморативним маршевима које организује Иван Пенава из Домовинског покрета у Вуковару, а на чијем челу су истакнути проусташки амблеми и заставе. Подсјетио је да је претходних година регистровано више од 500 напада на Србе и њихову имовину, а што је само трећина која је медијски регистрована и пријављена полицији.

А шта значи бити пожељан Србин у Хрватској, Штрбац каже како се то може видјети из приједлога Домовинског покрета да они и на мјесто министра за питања бораца поставе “свог Србина Предрага Мишића”. Ради се о особи српског поријекла, а познат је по томе што је основао “Заједницу хрватске православне цркве” коју хоће да региструје као хрватску православну цркву, по узору на ону која је била у вријеме НДХ.

Штрбац се на крају запитао и шта ће бити са финансирањем новина које издаје СДСС и Српско национално вијеће - загребачким “Српским новостима”, а које је до сада добијало новчане дознаке од Владе. Те новине су, како наводи, окупиле много познатих новинара, посебно једну групу из “Ферал трибјуна”, који су писали све најгоре о Пенави и “његовим усташама”.

Пенава, ћирилица и усташе

ХДЗ и Домовински покрет постигли су договор о формирању нове већине и владе. Ово ће Пленковићу бити трећи мандат у континуитету на челу владе, а ДП-у би требало да припадну три министарства, новоосновано за демографију те Министарство пољопривреде и Министарство привреде. Домовински покрет, који је постао нови коалициони партнер ХДЗ-а, основао је естрадни пјевач Мирослав Шкоро, који се касније због неких неспоразума повукао из високе политике, а наслиједио га је Иван Пенава, који је ускраћивао српској мањини службени статус српског језика у Вуковару упркос томе што су Срби чинили више од 30 одсто укупног становништва овог града до 2021. Био је и против употребе усташког слогана “За дом спремни”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана