У којим локалним заједницама Српске грађани имају највећу могућност избора

Маријана Миљић Бјеловук
У којим локалним заједницама Српске грађани имају највећу могућност избора

БАЊАЛУКА - Највише кандидата за начелнике на предстојећим локалним изборима нуди Угљевик и то њих шест, док бирачи у три локалне заједнице немају другог избора него да гласају за једно име на гласачком листићу.

Према овјереним кандидатским листама Централне изборне комисије (ЦИК) за предстојеће локалне изборе, који ће бити одржани 6. октобра, у Угљевику се. поред актуелног начелника Василија Перића из СДС - Воља народа, за фотељу боре и Драган Гајић из СНСД-а, те Дарко Марјановић испред Покрета За правду и ред Небојше Вукановића. 

Грађани ће, осим њих, моћи да гласају и за независног кандидата Гавру Стјепановића, али и за Горицу Рикић из Републичке странке Српске (РСС), те Бранислава Ђокића из Савеза за нову политику (СНП). 

Само по једно име мање на гласачким листићима за кандидата за начелника имаће грађани Бијељине и Вишеграда. Тако ће у највећем граду у Семберији становници моћи бирати између пет имена јер поред актуелног начелника Бијељине Љубише Петровића, који је кадар СДС-а, фотељу мјерка и СНСД-ов Микајло Лазић, те Миле Пејчић из РСС-а, Зоран Перић испред Покрета Мора боље, али и Вахудин Муламустафић из СДП-а. 

Иста ситуација је и у Вишеграду, јер поред актуелног начелника и кадра СНСД-а Младена Ђуревића, који жели још један мандат на челу те локалне заједнице, грађанима ће на гласачком листићу бити понуђена још четири имена. Ријеч је о Немањи Шиниковићу испред ПДП-а, Стефану Никитовићу из СДС - Воља народа, Сави Савићу из Народног фронта, те Предрагу Драшковићу испред Српске напредне странке ФБиХ. 

Само грађани Бањалуке, према овјереним кандидатским листама, бираће између четири имена за градоначелника, односно актуелног начелника Драшка Становуковића из ПДП-а, Николе Шобота из СНСД-а,  Јелене Тривић из Народног фронта и независног кандидата Давора Драгичевића. 

Становници у чак 26 локалних заједница у Српској на гласачком листићу бираће између три кандидата за начелника, а између осталих, ријеч је о Крупи на Уни, Козарској Дубици, Дервенти, Пелагићеву, Петрову, Оштрој Луци, Добоју, Станарима, Лопарама, Мркоњић Граду...

Највише локалних заједница у Српској, односно њих 30, има по два кандидата за начелнике и градоначелнике, а то су, између осталих, Нови Град, Приједор, Градишка, Србац, Прњавор, Брод, Шамац, Челинац, Рибник, Теслић, Зворник... 

У три локалне заједнице кандидати немају противкандидата на предстојећим локалним изборима, а ријеч је о Лакташима, Трнову и Источном Новом Сарајеву. У Лакташима могу да гласају само за СНСД-овог Мирослава Бојића, а у Трнову за Мирослава Бјелицу који је такође кадар СНСД-а Исто је и у Источном Новом Сарајеву, гдје ће на гласачком листићу, према овјереним кандидатским листама, грађани моћи да ставе “Х” само поред имена Јована Катића, који је такође кадар СНСД-а.

ТРОЈИЦА СЛАДОЈА 

Грађани Калиновика на предстојећим локалним изборима бираће између три кандидата, али занимљиво је да све тројица имају исто презиме - Сладоје. Тако ће, поред Радомира Сладоја из СНСД-а, становници те мале локалне заједнице моћи да гласају и за његовог презимењака Владу из ПДП-а, те Ђорђа Сладоју из СДС - Воља народа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана