У Језеру обиљежавање Видовдана - крсне славе ВРС

РТРС
Foto: РТРС

ЈЕЗЕРО - У Цркви Светог великомученика кнеза Лазара у општини Језеро у току је обиљежавање Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске. ЈЕЗЕРО - У Цркви Светог великомученика кнеза Лазара у општини Језеро у току је обиљежавање Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске.

Видовдан ће бити обиљежен широм Српске, светим архијерејским литургијама и служењем помена за погинуле српске јунаке од Косовског боја до данашњих дана.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210 хиљада бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Војска Републике Српске постојала је од 12. маја 1992. године до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Епископ бихаћко-петровачки Сергије служио је у порти Храма Светог кнеза Лазара у Језеру вечерњу молитву. Испред спомен-обиљежја служен је парастос палим борцима, те положени вијенци и цвијеће.

Команда Трећег пјешадијског (Република Српска) пука традиционално организује прославу Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и овог пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана