У јавност процурили детаљи споразума о мирном раздруживању Српске и Федерације

ГС
У јавност процурили детаљи споразума о мирном раздруживању Српске и Федерације

Документ о мирном раздруживању имаће назив "Споразум о потреби покретања процедуре регулисања односа Републике Српске и ФБИХ у складу са Дејтонским споразумом и међународним актима".

Како јавља АТВ, почетком наредне седмице материјал ће бити доступан народним посланицима, а како незванично сазнајемо, крајем седмице биће одржана и посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

"Ми смо то веома студиозно урадили. То је на бази Дејтонског мировног споразума јер Дејтонски споразум предвиђа да је Република Српска страна као што је и Федерација. Ту се неће укључивати заједнички ниво. Он нема ништа са тим, изведен је из два ентитета. А све што се дешава у БиХ управо жели да фаворизује ту причу о заједничким, односно централним, како то муслимани воле да кажу, органима“, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Документ предвиђа формирање двије независне политичке и територијалне цјелине које ће функционисати у складу са споразумом. Документ ће бити упућен и у Парламент другог ентитета.

„Он управо обухвата проблеме и противправне радње са којима се Република Српска суочава од дана потписивања Дејтонског споразума па до данас. И врло је јасно да ове радње и покушаји неће стати и крајњи циљ управо јесте укидање Републике Српске. И стварање унитарне БиХ“, изјавио је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Они који су радили на изради Споразума за АТВ неформално кажу да ће народним посланицима бити упућена информација о томе како је годинама нарушаван Дејтонски споразум. Кажу и да се не ради о сецесији, те да су раздруживање одавно започели у ФБиХ. У Српској немају велика очекивања од политичког Сарајева.

„Оно што се налази у споразуму, а што је најважније је у складу са Дејтонским мировним споразумом. И то је оно што треба истицати. Ми нисмо тражили ништа што је изван тога. Република Српска је страна потписница тог споразума. Значи, ако сте могли да га закључите као страна можете да понудите и овакав споразум. Видјећемо како ће на то реаговати политичко Сарајево. Међутим, та политика из Сарајева до сада није показала разумијевање ни за шта, тако да не треба имати велика очекивања“, истакао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске

Документ је реакција на сталне нападе међународне заједнице али и политичког Сарајева, кажу званичници Српске. Поручују и да се ради о мирном рјешавању проблема, и заштити интереса Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана