У Истанбулу договорено да се граде обје трасе пута Сарајево-Београд?

klix.ba
У Истанбулу договорено да се граде обје трасе пута Сарајево-Београд?

Истамбул - Састанак предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана са чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и предсједником Србије Александром Вучићем како сазнаје портал Клиx.ба од поузданих извора био је изузетно плодоносан. Наиме, прихваћен је приједлог да се граде обје понуђене трасе у комбинацији аутопут-брза цеста на релацији Сарајево-Београд.

Наиме, кључна тема састанка били су инфраструктурни пројкету у БиХ и Србији у којима учествује и Турска, а главна тема је изградња брзе цесте Сарајево-Београд, за чију изградњу идеја постоји већ годину дана те се у међувремену разговарало о потенцијалним трасама.

Србија је поручила још раније да ће пристати на било коју трасу те да је на БиХ да се одреди. У нашој земљи су издвојене двије трасе. Прва је она која би Сарајево и Београд спојила преко Тузле и Бијељине, што подржава ФБиХ, али и дио странака из РС-а.

Другу трасу, ону која би главне градове БиХ и Србије спајала преко Вишеграда, односно источне Босне и наставила се преко Вардишта на србијански аутопут подржава власт у РС.

Како се сазнаје на истанбулском састанку је прихваћен приједлог да се граде обје те трасе и она преко Тузле и она преко Вишеграда, којима би се фактички затворио круг.

Важно је нагласити да ће тај пројект у потпуности финансирати Турска, чије ће фирме градити брзу цесту, али ће ангажовати домаћу радну снагу.

Користит ће се тзв. БОТ модел, по принципу изгради-посједуј-користи-предај, што би у пракси значило да ће Турска у потпуности сносити трошкове изградње цесте, један одређени период наплаћивати кориштење, као облик концесије и затим то предати БиХ и Србији.

С тим у вези произилази да се БиХ неће додатно задуживати када је у питању изградња брзе цесте. Такође, сходно терену којим ће цеста пролазити на одређеним дијеловима то ће бити брза цеста, а на неким дијеловима и аутопут.

Оно што је потребно да би све то постало оперативно јесте да надлежни органи у БиХ прихвате тај приједлог.

Треба нагласити да је предсједник Србије на трилатералном састанку у Истанбулу наметнуо и питање односа Бошњака и Срба, нагласивши да БиХ више никад неће имати проблема због Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана