У Хрватској малољетници осумњичени за десничарски тероризам

ГС
У Хрватској малољетници осумњичени за десничарски тероризам

ЗАГРЕБ - ​У међународној операцији против десничарског тероризма Спроведеним криминалистичким истраживањем у Хрватској обухваћене су двије малољетне особе, саопштила је у петак Дирекција полиције.

У полицији кажу да с обзиром на њихову старост нису у могућности износити више информација о осумњиченим малољетницима.

Дирекција полиције је саопштила да је у међународној операцији, коју су на подручју Белгије, Хрватске, Њемачке, Литваније и Италије подржали "Еуропол" и "Еуројуст", ухапшено пет осумњичених, а њих још седам је испитано у различитим земљама.

Полиција наводи да осумњичени наводно припадају десничарској организацији која за терористичке активности користи онлајн платформу, међу осталим и за ширење насилне екстремистичке пропаганде, активно врбовање нових чланова и размјену приручника о оружју из 3Д штампача.

Вјерује се да су неки чланови организације написали свој властити манифест и да имају приступ оружју, истиче Дирекција полиције додајући како су показатељи, упркос чињеници да су неки од осумњичених прилично млади, упућивали на повећан ризик да ће неки од њих ускоро кренути у акцију.

Случај је отворио "Еуројуст" у јулу 2023. године на захтјев белгијских тијела, а та је агенција била домаћин два координациона састанка у циљу олакшавања правосудне сарадње између тијела земаља укључених у истрагу.

Дирекција полиције додаје да је "Еурополов" Европски центар за борбу против тероризма (ЕЦТЦ) пружио своју подршку још од јула 2023. те је окупио укључене истражиоце из цијеле Европе како би се утврдила заједничка стратегија и припремио посљедњи дан акције.

Према наводима Дирекције полиције, интензивно су се размјењивале информације уз помоћ "Еуропола", док је у оквиру ове истраге размијењено више од 350 СИЕНА порука.

Уз то, на дан акције успостављен је заједнички оперативни стожер у сједишту "Еуропола" у циљу координације различитих активности које су се истовремено одвијале у свим укљученим земљама. Осим тога, "Еурополови" стручњаци су упућени у Белгију, Италију, Литванију и Хрватску како би помогли при размјени информација између свих укључених земаља у стварном времену, наводи "Тпортал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана