У фотељи само два независна кандидата

Маријана Миљић Бјеловук
У фотељи само два независна кандидата

БОСАНСКО ГРАХОВО - Од 25 независних кандидата који су се борили за прво мјесто у својим локалним срединама на протеклим локалним изборима, само двоје је успјело доћи до начелничке фотеље.

Такав резултат локалних избора када је ријеч о независним кандидатима десио се само у Босанском Грахову и општини Фоча у ФБиХ.

У српској повратничкој општини Босанско Грахово независни кандидат била је Смиљка Радловић и она је побиједила свог противкандидата из СНСД-а Петра Милиновића. Радловићева је однијела побједу са 517 гласова, док је Милиновић освојио 326.

Поред ње, да побиједи противкандидате из политичких партија Народ и правда (НиП) и Странка за БиХ (СБиХ) пошло је за руком и Муји Софреновићу из федералне општине Фоча. Тако је Софреновић освојио 576 гласова, док је Салко Османспахић (НиП) имао 276, а Нихад Ченгић (СБиХ) свега 67 гласова.

Радловићева, која долази на чело Босанског Грахова, каже да у овој локалној заједници живи и ради већ двије и по деценије.

- Одлука да се нађем у трци за првог човјека ове мале општине је што желим промјене и њен бољи просперитет. У својој борби за мјесто начелника имала сам подршку више политичких странака и то је допринијело томе што сам изабрана за начелницу - казала је “Гласу” Радловићева.

Наводи да је пуно проблема са којим се суочава становништво у овој малој повратничкој општини у ФБиХ.

Радловићева наглашава да ће се у идућем четворогодишњем мандату залагати за рјешавање многих нагомиланих проблема у својој средини.

- Прије свега, потребно је поправити привредну слику ове мале локалне заједнице, али и комплетну инфраструктуру. Вапимо и за квалитетнијим здравственим и образовним системом. Трудићу се и да створимо више прилике када је у питању отварање радних мјеста - навела је Радловићева која додаје и да ће, како тренутно ствари стоје, скупштинску већину у овој локалној заједници у новом мандату имати странке које су је и подржале на локалним изборима.

Политиколог Мирко Матић наводи да су и одржани избори показатељ у којој мјери странке доминирају нашом политичком сценом.

- Оне одређују државне политике од прошлог века и на својој страни имају медије, новац, функције. У овој, прилично нефер, ситуацији тешко је деловати као независан кандидат - казао је “Гласу” Матић.

Навео је да независни кандидати и партије, независни од било ког центра моћи - у политици или ван ње, немају реалне шансе да на републичком нивоу освоје власт у овом тренутку.

  • Бањалука
  • Градишка
  • Дервента
  • Петровац
  • Лопаре
  • Угљевик
  • Рибник
  • Кнежево
  • Сребреница
  • Требиње
  • Источно Сарајево

*Локалне заједнице у Српској које су имале независне кандидате

- И то није само случај код нас, у свакој држави политика је област деловања у којој постоје већ утврђена правила са познатим играчима. Оно што нама фали је лична иницијатива, посебно код младих особа. Млади који се одлуче да уђу у политику углавном у њу улазе преко студентских организација, које су обојене страначким бојама, или крећу да се баве политиком у омладинским одборима већ етаблираних странака - казао је Матић и додао да на овај начин ти млади губе на аутентичности, преузимају политику странке као своју и воде туђе битке.

Друштвене мреже

Мирко Матић навео је да експанзијом друштвених мрежа независни кандидати добијају нову шансу коју могу да искористе.

- Добијају бесплатан маркетинг и директну комуникацију са својим потенцијалним бирачима. Управо је ова медијска пажња њима била потребна, она је бесплатна и на њу не могу да утичу велике партије - казао је Матић који вјерује да ћемо у даљој будућности имати много више политичара који су себе изградили на друштвеним мрежама. Такође, наводи да ће управо те друштвене мреже у даљој будућности дефинитивно одлучивати о исходу избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана