У дворани "Србија" интонирана химна тзв. Косова, стигло појашњење из Џудо савеза РС (ВИДЕО)

ГС
У дворани "Србија" интонирана химна тзв. Косова, стигло појашњење из Џудо савеза РС (ВИДЕО)

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На Балканском првенству у џудоу, које се одржава у Источном Сарајеву, учествује око 150 такмичара, међу којима и такмичари са тзв. Косова.

Представници Србије одбили су учешће на првенству јер су организатори позвали и спортисте са Косова.

Источно Сарајево је протеклог викенда било домаћин сениорског првенства Балкана у џудоу, које се одржава у организацији Џудо клуба „Фамос“ из Источне Илиџе.

Како су раније најавили организатори, на првенству учествује више од 150 такмичара из БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Бугарске, Румуније, Грчке, Турске, Молдавије, Албаније и Косова.

Након наступа косовских такмичара, интонирана је химна Косова.

Тим поводом се огласио и Џудо савез Републике Српске. Саопштење преносимо у цијелости:

Поводом малциозних писања појединих медија у вези са одржавањем Сениорског Балканског првенства у џудоу у Источном Сарајеву, Џудо Савез Републике Српске као организатор првенства и Џудо клуб Фамос као технички организатор најоштрије осуђујемо свако политиканство и мијешање било које политичке партије у спортске манифестације које имају за циљ промоцију спорта, здравих вриједности, борбу против порока и стварање здраве нације. Поред промоције спорта и здравог живота, циљ овог првенства је био свакако промоција Града Источно Сарајево и Републике Српске, која, како смо и показали, може организовати и највећа регионална и европска такмичења. Оштро осуђујемо неутемељене и политички инструисане нападе на добитнике захвалница за допринос у развоју спорта Града Источно Сарајево, градоначелника Љубише Ћосића, посланика Мирослава Вујичића и предсједника Џудо Савеза Републике Српске Дражена Суботића. Овим путем им се извињавамо јер смо их ми као организатори из најбоље намјере, несвјесни злих људи несportског духа, изложили своjеврсном политичком линчу због њиховог несебичног дугогодишњег залагања за развој спорта са посебним акцентом на развој џудоа. Обзиром да је главни проблем на одржаном првенству Балкана за сениоре интонација и учешће репрезентације Косова, дужни смо дати појашњење јавности. Косово је стална чланица Европске, Свјетске џудо федерације, као и Међународног олимпијског комитета, и као такви стекли су право учешћа на свим такмичењима у организацији горе наведених институција. Организатор међународног такмичења дужан је да се строго придржава правила које је наложила Европска и Свјетска џудо федерација. Уколико се прекрши правило од стране наведених институција, организатор такмичења као и савез суочиће се са ригорозном казном која може бити и искључење из Европске и Свјетске џудо федерације, што би било погубно за спорт и спортисте Републике Српске и Босне и Херцеговине. Џудо савез Републике Српске и Босне и Херцеговине упознаће Европску и Свјетску џудо федерацију и тражити да се иницијатори свих негативности на првенству Балкана, за које имамо доказе, санкционишу јер су нанijели немјерљиву штету најуспjешнијем спорту Републике Српске и Босне и Херцеговине.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана