У Цивилној заштити раднике награђивали шаком и капом

Анита Јанковић Речевић
У Цивилној заштити раднике награђивали шаком и капом

БАЊАЛУКА - Републичка управа цивилне заштите запосленима је за рад током ноћи и викендом исплаћивала увећане дневнице умјесто да прековремене сате компензује слободним данима, а нису претјерано водили рачуна ни ко вози службене аутомобиле, куда, те колико горива троши због чега су од ревизора добили негативно мишљење.

Ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора који су “чешљали” пословање Цивилне заштите за прошлу годину изнијели су бројне замјерке на рад управе.

У ревизорском извјештају се наводи да правилник о начину утврђивања плата и других примања државних службеника и осталих запослених у Цивилној заштити није усклађен са одредбама Закона о платама запослених у органима управе па самим тим и обрачун личних примања који је вршен није усклађен са наведеним прописима.

- Рад викендом је евидентиран као рад на државни празник те примијењен на обрачун плате увећан за 50 одсто, односно за додатних 35 одсто за ноћне сате за све запослене, што није у складу са Законом о платама запослених у органима управе, којим је прописано да радник који по налогу руководиоца ради дуже од пуног радног времена, за сваки сат прековременог радног времена има право на један сат компензирајућег радног времена, а то вријеме се прерачунава у слободне дане и сате - стоји у извјештају.

Ревизори су утврдили и да је обрачун накнаде за превоз исплаћиван на нивоу пуне цијене мјесечне карте и у случајевима када је радник долазио на посао само један или два дана, а да куповина карте није документована.

Надаље, Управа цивилне заштите је вршила исплате запосленим у виду накнаде за смјештај у Сектору за деминирање приликом рада на терену у укупном износу од 20.405 КМ што такође није у складу са Законом о платама запослених у органима управе.

- Закључено је и више уговора о дјелу током цијеле године за послове чистачице, уговор на годину дана за посао који је био континуиран, а односи се на административне послове везане за довођење набављеног хеликоптера у функцију, као и уговоре са четири лица за период од два мјесеца за текуће поправке, ношење службене поште, одржавање паркинга и контролу улаза и излаза, што није у складу Законом о раду којим је прописано да послодавац може закључити уговор о дјелу ради обављања послова који имају за предмет самосталну израду или оправку, самостално извршење одређеног физичког или интелектуалног посла - наведено је у ревизорском извјештају.

Утврђено је и да су у појединим случајевима путни налози за службена возила издавани на период дужи од 30 дана, што је мимо прописа.

Такође, у појединим случајевима приликом издавања путног налога није евидентирано мјесто и датум издавања, као ни име и презиме возача. Код дијела налога нису попуњене рубрике везане за релације кретања, пређене километре и потпис оног ко је управљао возилом, а у појединим случајевима утврђено је да су возилима управљала лица на чије име није издат путни налог.  Цивилна заштита није утврдила ни норматив потрошње горива, а није документована ни оцјена оправданости трошења средстава за коришћење службених возила.

- Увидом у евиденцију потрошње горива утврђено је да иста није у потпуности усаглашена са путним налозима за возила - стоји у документу.

Ревизија је утврдила и мање пропусте када су у питању јавне набавке.

Републичка управа цивилне заштите ових дана је у фокусу јавности и због оптужнице против бившег директора Милана Новитовића, којем се на терет ставља да је Управу оштетио за око 12.000 марака, јер је свом претходнику незаконито омогућио да прима плату три мјесеца по истеку мандата.

Финансије

Републички ревизори су Цивилној заштити дали и мишљење са резервом када је ријеч и о финансијама управе.

Попис имовине и обавеза на крају прошле године није извршен у складу са законским прописима јер пописне листе не садрже стварну и књиговодствену вриједност. Прецијењени су и расходи по основу коришћења робе и услуга и обавезе из пословања у земљи у најмањем износу од 32.230 КМ, а издаци за набавку превозних средстава су потцијењени за износ од 78.519 КМ, јер нису признати у периоду настанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана