У част херојима: Дан сјећања у Републици Српској

Срна
Foto: Срна

ПЕТРОВО - Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ђорђе Тодоров рекао је данас у Петрову да су Срби слободарски и страдалнички народ који је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату само бранио своје.

Тодоров је поводом Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске истакао да су Срби платили велику цијену у најтежим годинама у историји српског народа.

“Ми смо овде да негујемо пре свега културу сећања, да нико не остане заборављен. Ми не тражимо ништа осим правде и правичности”, рекао је Тодоров новинарима.

Према његовим ријечима, са овог мјеста се шаље порука сарадње, мира и свега онога што чини заједнички живот на овим просторима.

“Србија је данас овде у Републици Српској да још једном покажемо саборност, солидарност са свим жртвама, са свима који су страдали, али и са породицама које су изгубиле најмилије, као и са онима који још не знају ништа о судбини својих чланова породице”, нагласио је Тодоров.

Код манастира Светог Николе на Озрену данас је, поводом Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима.

Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за још 1.636 лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима 312 жена и дјеце.

Трага се за још 620 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова.

У Републици Српској се од 2021. године овај дан обиљежава 30. августа, када је и Међународни дан несталих установљен у знак сјећања на жртве злочина против човјечности и кршење људских права.

Обиљежавање организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана