Обиљежавање страдања у Братунцу: Данас тугује цијели српски народ

ГС, Агенције
Foto: predsjednikrs.rs/ Борислав Здрнја, Дона Катушић

БРАТУНАЦ - У Братунцу  је обиљежена годишњица страдања 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је на обиљежавању да је заСрбе мир једина опција, али то не значи да се неће бранити.

- Хвала вам што на овај начин не дозвољавамо да се заборави, јер други желе да то тако буде, Да нестане сјећање на страдале Србе - истакао је Додик.

Додао је да су Србе највише убијали, на њихове највеће празнике.

- Увијек су у нама видјели кривце. Зар је кривац био дјечак који се у своје село вратио по свог пса, па га заклали? Након 27. година његово тијело је пронађено у масовној гробници. За убиство дјетета ниједна казна није довољна, а камоли десет година. Многи нису дочекали ни такво признање. Мало је кућа у Подрињу, које у протеклом рату нису завијали у црно. Нису бирали, све је ишло по реду, онако како су злочинци хтјели. Упадали су у село, палили, њихове комшије, које су имале усађену мржњу према Србима, не само да их убију, него да своју мржњу испоље на њима - додао је Додик.

Додао је да је Свесрпски сабор прекретница у свему, те да није било предсједника Србије Александра Вучића, на овом плану се ништа не би десило.

Напомиње да данас Срби и у Републици Српској и Србији, треба да се окупе око Вучића, те да полако, али жустро реагујемо на догађаје.

Додик додаје да је увјерен да ће БиХ пропасти, јер не признаје српске жртве.

- Можемо живјети у миру, али то не значи да ћете ишта од Српске узети. Мало вам је то што имате. Република Србија и Српска су укосница оног што је наш српски народ - додао је Додик.

Патријарх Порфирије истакао је на обиљежавању да, за разлику од других, за бол српских мајки није потребна никаква потврда нити гласање.

- Овдје је народ мученички пострадао прије 32 године. Исто тако настрадали су у Аустроугарској окупацији, потом у НДХ. Голгота до голготе. Знајте добро, наши невино пострадали родитељи, дјеца, браће и сестре, наш народ, то су мученици. Ми хоћемо да се боримо молитвом, христовим спасењем, знањем и образовањем. То треба да буду наша највећа оружја, а превасходни циљ јесте мир - поручио је патријарх Порфирије.

Он је додао да нико не умањује жртве других народа.

- Напротив, свака жртва је жртва, било да је српска, хрватска или бошњачка. Међутим, болу мајке у Братунцу, Сребреници, Залазја, Крњича....или било гдје у Подрињу не треба никаква писана документација. То њихов бол и сузе најбоље знају, јер голгота братуначка и више него је стварна. Зато нам нису потребна ничија гласања за ту потврду. Нити једном жртвом се не смије манипулисати - истакао је патријарх Порфирије.

Предсједник Владе Србије истакао је на обиљежавању да је важно да уједињени обиљежавамо све српске жртве, да се окупљамо и да памтимо.

- То је почетак наше духовне обнове - истакао је Вучевић.

Премијер Србије нагласио је да није згорег поновити истину, јер је важно да се чује и да се не заборави и да се тако разумије обими страдања нашег народа на овим просторима.

- Ту се радило о континуираној, геноцидној политици према Србима. Жељели су да нас казне зато што смо се населили на обе обале Дрине, јер по њима је Дрина граница источне и западне хемисфере, и ми немамо шта да тражимо са ове стране Дрине. Зато су нас клали, убијали, расељавали и у Првом, и у Другом, и у последњем рату.  Нису успели да сломе слободарску снагу српског народа - нагласио је Вучевић.

Он је упитао коме је могао бити крив Владимир Гајић стар само четири године.

- Многи цивили су на најстрашнији начин масакрирани. Братунац, Кравице, Скелани, Шековићи, Сребреница, готово сва подрињска села, гледали су најстрашније злочине Насера Орића и његових крвника - истакао је Вучевић.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић поручио је у Братунцу да Срби никада неће одустати од тражења правде и онога ко су и шта су.

Којић је указао да лажне демократе, дипломате и високи представници имају један циљ који су показали резолуцијом о Сребреници, а то је жеља да српском народу ставе етикету геноцидног, те истакао да они сигурно неће чути плач породица погинулих Срба.

Он је навео да се Србима жели забранити да говоре истину разним монтираним судским процесима, пријетњама и увредама.

-Поред тога, желе нам отети наше воде и земљу, а ми им кажемо да се у тој земљи налазе кости наших најмилијих и да је за нас, породице убијених, сваки њен грумен свет и да нећемо дозволити никоме да нам то отме, макар и ми морали бити закопани у ту земљу - рекао је Којић.

Он је истакао да српски народ мора бити јединствен и да мора подићи глас против неправде, поручивши да су Срби слободарски народ и жртве из прошлости, ма колико то сметало онима који су их убијали.

-Ма колико да смо бројчано мали као народ, велики смо као патриоте и као људи. Никада нисмо нападали, увијек смо се бранили, зато сада више него икада морамо да одбранимо светињу коју су нам поклонили наши убијени - поручио је Којић.

Он је подсјетио да су Срби свакодневно убијани и у Сребреници, Братунцу, Милићима, Зворнику, Власеници, Шековићима и Осмацима.

-Убијани смо од потомака оних који су у Другом свјетском рату убијали наше претке, а то је злогласна „Црна легија“, само што су сада Насер Орић, Зулфо Турсуновић и њихови јуришници преузели улогу Францетића и Курелца - рекао је Којић.

Он је навео да су убијани цивили, дјеца, старци, жене, дјеца и труднице, па чак и стока.

Према његовим ријечима, у цијелој БиХ 131 српска породица изгубила је троје или више чланова, од чега 20 у Подрињу, додајући да је убијено 72 српске дјеце, а више од њих 800 остало је без једног или оба родитеља.

-По три брата Лазаревић и Делић из Власенице, два сина и отац Ранкић из Брежана, три Брата Симић из Полома, отац, мајка, и два брата Маринковић из Подравања, отац, мајка и син породице Вучетић из Бјеловца, двије кћери и отац Матића из Бјеловца, мајка и два сина Млађеновића из Јежештице, троје Јовановића, троје Лукића, Филиповићи из села Лозница, четворица Петровића са Обади, троје Ерића из Кравице, троје Гвозденовића из Загона, четворо Симића из Сикирића, четворо Ристића из Кушићи, Мишићи из Власенице - навео је Којић.

Он је упитао и коме је био крив Слободан Стојановић који је имао само 12 година када га је монструм од жене Елфета Весељи мучки убила.

-Није јој било довољно што му је исјекла прсте на рукама и поломила поткољенице, него га је и распорила на леђима у облику крста, што је порука да се на овим просторима водио вјерски рат - нагласио је Којић, те додао да Срби добро знају за фашистичку поруку “Србе на врбе”, што су на својој кожи осјетили Срби из Каменице и Глођанског брда.

Он је истакао да су Србима у Јелачићима 1994. године вадили срце из груди, али да нису успјели српском народу да узму љубав за отаџбином, коју воли више од свега.

-Никада нас неће сломити, јер ми, потомци убијених, носимо њихов ген, а њихова храброст и жртва нам не даје за право да се зарад личног комодитета одрекнемо Републике Српске, цркве, презимена и ђедовине. На то нас обавезује свака суза и кап крви која је пала за стварање Републике Српске - поручио је Којић.

Он је указао да се не смије вјеровати западним амбасадама, јер не желе добро српском народу, а то су показали и данас својим недоласком у Братунац.

Он је младим генерацијама поручио да обилазе стратишта, уче историју и о српским страдањима, како би се слична страдања у будућности избјегла.

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата положили су данас вијенце код Спомен-крста на гробљу у Братунцу и одали почаст за 3.267 страдалих.

Вијенце је у име институција Републике Српске положио предсједник Републике Српске Милорад Додик у пратњи предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Радована Вишковића, изасланика српског члана Предсједништва БиХ Бошка Томића и министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића.

На Спомен-крсту вијенце су положили и делегација Србије коју је предводио премијер Милош Вучевић, те амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Цвијеће су положиле делегације посланика у Народној скупштини Српске, српски представници у заједничким органима, чланови породица погинулих из регије Средњег Подриња и Бирча, делегације Борачке организације Републике Српске и других невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те НОР-а.

На Спомен-крст цвијеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, јавних установа Српске, градова и општина Средњег Подриња и Бирча, делегације градова и општина Српске и Србије,

Присутни су били и представници Српске у заједничким органина, те руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и представници Амбасаде Србије у БиХ, али и велики број грађана Подриња, али и из Србије, који су организовано допутовали у Братунац.

Претходно је Његова светост патријарх српски Порфирије код Спомен-крста на братуначком гробљу служио парастос за страдале Србе, уз саслушање више архијереја Српске православне цркве.

Током помена на братуначком гробљу бројни грађани су носили фотографије страдалих Срба.

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом, након чега је литије кренула до гробља.

Овогодишњи програм обиљежавања 32 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под назиом “32 година, злочин без казне”.

Нуждић

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је Срни да је злочин над Србима Подриња један од најтежих, што је приказано и у Атласу злочина над Србима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Нуждић је навео да се у првом тому Атласа злочина, који се односи на 1992. годину, од 76 обрађених масовних стратишта 26 односи на средње Подриње.

-"Посебно боли чињеница што нико није процесуиран за ове злочине, односно пред Судом БиХ само четири лица, а пред хашким судом нико - рекао је Нуждић, који је данас у Братунцу присуствовао обиљежавању 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.

Нуждић је нагласио да за српске жртве нема правде.

-Никада се нико од амбасадора западних земаља није удостојио да дође да ода почаст жртвама - рекао је Нуждић и додао да се догађаји на подручју Сребренице посматрају се само у свјетлу јула 1995. године, године, а да се потпуно занемарује оно што се дешавало 1992. и 1993. године.

Гујон

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон изјавио је данас, поводом обиљежавања 32. годишњице од злочина над више од 3.200 Срба у Подрињу и Бирчу, да ће један од циљева Канцеларије за јавну и културну дипломатију бити да својим радом учини да светска јавност сазна пуну истину о слабо познатим злочинима над српским народом током рата деведесетих година. Гујон је истакао да ће, у тренуцима када моћници покушавају да направе хијерархију међу жртвама, често игноришући жртве српске националности, Канцеларија за јавну и културну дипломатију увек и на сваком месту подсетити на невино страдање српског народа и тражити пијетет и поштовање за њих и њихове породице.

Нешић

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да Бошњаци руше БиХ, у коју се стално заклињу, тиме што не прихватају српску руку помирења и спремности да се сви поклоне свим жртвама, без обзира на име, вјеру и нацију.

Нешић је рекао новинарима у Братунцу да су се Срби поклонили свим жртвама, те да очекује и да неко од Бошњака дође у Братунац и широм Републике Српске да се поклони српским жртвама.

Према његовим ријечима, Срби су пружили руку помирења јер желе мир и стабилност, док други у БиХ желе да шаљу другачије поруке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана