У Бостону ухапшен чувар злогласног логора Челебићи

ГС
У Бостону ухапшен чувар злогласног логора Челебићи

БОСТОН - Специјални агенти Министарства за унутрашњу безбједност САД ухапсили су у сриједу Кемала Кему Мрнџића (51) у његовој кући у Свомпскоту, близу Бостона.

Федералци кажу да је Мрнџић био службеник безбједности у злогласном заробљеничком логору Челебићи, гдје су српски заточеници убијани, те систематски изгладњивани, мучени и злостављани.

Мрнџић је оптужен за фалсификовање и прикривање материјалних чињеница од владе САД - коришћење америчког пасоша стеченог на превару, те посједовање и коришћење потврде о натурализацији стечене на превару и картице социјалног осигурања стечене на превару.

Мрнџић је након појављивања ред судијом пуштен уз кауцију од 30.000 долара.

Оптужени за ратне злочине живио је углавном анонимним животом у предграђу Бостона неких 25 година.

Према новооткривеној кривичној пријави, Мрнџић је био надзорник стражара у злогласном заробљеничком логору у БиХ.

Међународни кривични суд Уједињених нација за бившу Југославију (МКСЈ) утврдио је да су стражари у логору Челебићи починили бројна убиства, силовања и да су се бавили тортуром и другим облицима прогона српских затвореника у логору. Три Мрнџићеве колеге, управника логора Здравка Муцића, његовог замјеника Хазима Делића, те стражара Есада Ланџу, осудио је МКСЈ након суђења у Хагу, на којем су преживјели свједочили о мучним условима у логору.

Муцић је осуђен на 9 година затвора, Делић на 18 а Ланџо на 15.

Према тужби, бројни преживјели су од тада идентификовали Мрнџића као умјешаног у премлаћивање и друга злостављања која су тамо почињена.

Према судским документима, након завршетка рата, истражитељи МКСЈ-а су разговарали са Мрнџићем у Сарајеву и оптужили га да је умјешан у злостављања у Челебићима.

Мрнџић је потом смислио шему да побјегне из земље тако што ће прећи границу са Хрватском и наводно се пријавити као избјеглица у Сједињене Државе користећи измишљену причу.

Наводи се да је у свом захтјеву за избјеглицу и интервјуу лажно тврдио да је побјегао из свог дома након што су га српске снаге заробиле, испитивале и злостављале, и да није могао да се врати кући из страха од будућег прогона.

Примљен је у САД као избјеглица 1999. године, а на крају је постао натурализовани амерички држављанин 2009. године.

За коришћење лажно добијеног пасоша и лажно стеченог сертификата о натурализацији предвиђена је казна до 10 година затвора, након чега слиједи три године под надзором и новчана казна од 250.000 долара.

За сваку од двије преостале оптужбе, максимална казна према статуту је пет година затвора, након чега слиједи три године под надзором и новчана казна од 250.000 долара. Казне изриче судија савезног окружног суда на основу смјерница и статута Сједињених Држава који регулишу одређивање казне у кривичном предмету, преноси Serbian Times.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана