У БиХ отворен пут за развој балканског калифата

Дарко Момић
У БиХ отворен пут за развој балканског калифата

БАЊАЛУКА - Почетни циљ стварања Републике Српске био је спречавање било какве могућности понављања геноцида какав је почињен над Србима у НДХ-а током Другог свјетског рата, а секундарни циљ био је очување Југославије, али када су Муслимани и Хрвати одбацили Југославију, циљ се из очувања Југославије промијенио у очување политичке и културне аутономије и једнака права за Србе у БиХ.

 

Ово се неколико пута уз пратеће аргументе истиче у Извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године који је доступан на веб-страници Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, чије дијелове је јуче објавио и наш лист.

Поред тога, у извјештају се наводи да је узајамна нетолеранција, па и мржња, између свих бивших југословенских националности, посебно између Срба, Хрвата и Муслимана била прикривена током трајања југословенске државе.

- Дешавања током грађанског рата у БиХ отворила су пут развоју и проширењу савремене регионалне терористичке инфраструктуре у срцу Европе која представља камен темељац такозваног балканског калифата, чију оперативну базу чине мрежа “параџемата”, вехабијска насеља, војни терористички кампови, мрежа нових џамија и исламских школа која се непрестано повећава, регионална мрежа исламских невладиних организација и финансијских институција и муслиманских политичких партија - наводи се у извјештају.

Постмодерна природа исламског фундаментализма, наводи се даље, који чини основу на којој се прави балкански калифат, директна је пријетња регионалној безбједности и територијалном интегритету Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Републике Српске, али и глобалној безбједности.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих који је давао техничку и логистичку подршку раду независне међународне Комисије каже да Влада Српске није утицала на садржај извјештаја, истичући да о томе свједочи чињеница да га није усвајала, већ само примила к знању.

- Када је извјештај примила к знању, Влада Српске је закључком изразила увјерење да ће он допринијети објективном и непристрасном сагледавању свих чињеница везаних за страдање Срба у Сарајеву, а у томе и јесте његов значај. Дакле, да се на прави начин идентификују историјске чињенице, а не онакве какве је писао Хашки трибунал, а касније преузело и правосуђе у БиХ - каже Којић.

У прилог његовој тврдњи иде и дио извјештаја који каже да су готово сви починиоци злочина над српским грађанима избјегли правду уз активну помоћ бошњачких државних институција, те да су починиоци злочина над Србима често пролазили потпуно некажњено пред међународним судом, као и пред судовима у БиХ.

- Пошто је Извјештај дјело искључиво Комисије и њених чланова, они ће радити и на његовом презентовању међународној научној и стручној јавности - каже Којић.

Угледни исламолог, дипломата и један од чланова Комисије Дарко Танасковић недавно је истакао значај рада Комисије и израде Извјештаја.

- Учињен је значајан корак у смјеру стварања предуслова и базе за кориговање изразито једностране, тенденциозне и нереалне слике о грађанском рату у БиХ, као и о патњама и страдањима припадника свих трију народа током његовог трајања - оцијенио је Танасковић.

Равнотежа истине

У извјештају се наводи да су комуникацијске кампање које је осмислила америчка агенција Радер и Фин у корист Хрвата и Бошњака, а касније само Бошњака, представљале блокаду Сарајева као опсаду поларизујући информације у двије категорије - жртве (Бошњаци) и џелати (Срби).

- На терену су стварне жртве овог страшног рата били несрећни људи на свим странама. Повратити равнотежу истине било је главно достигнуће ове истражне комисије - наводи се у овом извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана