Мирјанић: У БиХ не постоји владавина права

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић рекао је данас да БиХ није земља у којој постоји владавина права и није демократска, зато је неопходно учинити све како би ово било промијењено.

”У БиХ се не поштује њен устав зато што о судбини земље не одлучују њени народи и грађани, већ неки чиновници из западноевропских земаља”, рекао је Мирјанић у Бањалуци на конференцији “Уставноправна позиција Републике Српске”.

Он је истакао да професори уче студенте да мора постојати склад нормативног и стварног, што значи да ако у Уставу пише да је једна земља демократска и да постоји владавина права, не смије бити сумње.

Судија Уставног суда Републике Српске Радомир Лукић рекао је да је вријеме да се почне спремати нова генерација чувара Српске и њених вриједности.

“У том контексту треба схватити напоре које предузима Студентска организација Правног факултета Универзитета у Бањалуци. Републику Српску треба чувати, јер је изложена бројним нападима из БиХ и иностранства”, навео је Лукић.

Он је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум оскрнављен отимањем надлежности Републици Српској.

“Сада је Српска изложена општим нападима на шта мора бити адекватно реаговано. Циљ јесте поткопавање уставне позиције Српске, прије свега када је ријеч о јавној својини која не припада БиХ”, навео је Лукић.

Представник Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бањалуци Дејан Срдић рекао је да студенти желе активно да учествују у свим процесима како би била сачувана уставна позиција Републике Српске.

Конференцију је организовао Студентски савез Правног факултета бањалучког Универзитета, а званични Српске и представници академске заједнице добили су захвалнице овог факултета за допринос у његовим раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана