У БиХ кријумчарили кокаин, из БиХ оружје: Оптужница против девет људи

Срна
У БиХ кријумчарили кокаин, из БиХ оружје: Оптужница против девет људи

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против девет држављана БиХ због илегалне међународне трговине веће количине дроге и оружја.

Оптужница је подигнута против Адмира Јакуповића (42), Едина Хатића (36), Ермина Љумића (33), Абдулаха Џанка (38), Мирзе Сердаревића (42), Мелира Хоџића (32), Самира Хоџића (46), Ал Ријада Фазлића (31) и Алмедина Кадића (32), саопштено је из Тужилаштва.

Они су оптужени да су од јануара 2020. до 10. маја 2021. године, као чланови групе за организовани криминал, која је дјеловала на територији БиХ, Холандије и Француске, заједнички, са јасно дефинисаним улогама и задацима, вршили неовлаштени међународни пренос хероина, кокаина и амфетаминског уља с циљем прибављања противправне имовинске користи.

Оптужница терети ова лица и да су да су чувала, сакривала и производила спид ради даље продаје, а Љумића и Јакуповића да су извозили оружје и војну опрему без дозволе.

Према наводима оптужнице, оптужени су дрогу најчешће набављали у Холандији, потом транспортовали и скривали на подручју БиХ, те користећи амфетаминско уље и друге састојке као што су кофеин производили спид, након чега су вршили прерасподјелу дроге и њено скривање ради даље продаје.

Љумић и Јакуповић оптужени су да су кријумчарили оружје и војну опрему из БиХ у Француску, и то три пиштоља и више комада експлозива са упаљачем и уређајем за даљинско активирање, с циљем пласирања на илегално тржиште оружја на подручју ЕУ, ради кориштења у извршењу кривичних дјела.

Приликом реализације транспорта хероина и кокаина са подручја Холандије у БиХ, у два наврата, током контроле возила код оптуженог Хатића пронађена је бијела прашкаста материја укупне бруто масе око 1,1 килограм која садржи кокаин, као и 7,5 килограма хероина, а код Љумића око литар супстанце амфетамин.

Оптужница, која је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, терети оптужене да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет дроге, а Љумића и Јакуповића и за кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом, те производима двојне употребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана