У БиХ изградити инфраструктуру за кориштење гаса као прелазног рјешења

ГС
У БиХ изградити инфраструктуру за кориштење гаса као прелазног рјешења

У БиХ, односно Републици Српској треба изградити инфраструктуру за кориштење гаса као прелазног енергента да би се лакше пребродио процес декарбонизације, закључак је панела о могућности кориштења природног гаса као прелазног горива у процесу декарбонизације на Самиту енергетике у Требињу.

Директор предузећа "Крајина петрол" Милован Бајић рекао је Срни да Србија има изузетну инфраструктуру и велику потрошњу гаса до три милијарде метара кубних, док је у БиХ и Црној Гори минорна потрошња.

Он је додао да се у БиХ губи корак у вези са гасом као енергентом, дијелом због политичких опструкција из Сарајава везано за источну конекцију.

"Закључак је да треба приступити изградњи инфраструктуре, користећи стечена знања и искуства комшија, прије свега из Србије која гас квалитетно користи, не пропустити прилику да користимо тај прелазни енергент и да лакше пребродимо процес декарбонизације", рекао је Бајић након панела "Развој сектора природног гаса и могућности кориштења природног гаса као прелазног горива у процесу декарбонизације западног Балкана".

Марко Панић, представник компаније "Гаспром енергохолдинг ТЕ-ТО" из Панчева, рекао је Срни да западни Балкан жели чистији ваздух и конкурентније производе на тржишту ЕУ.

Он је напоменуо да је велики проценат извоза производа везан за ЕУ, те да се мора прећи транзициони период који је једино могућ посредством природног гаса, јер је немогуће одмах створити 100 одсто капацитета обновљивих извора енергије.

"У Србији је инфраструктура много развијенија, ми смо као прва гасно-парна електрана већ две године на мрежи, тако да се надам да ће се створити политички услови за наставак инвестиција. Исти рецепт важи у БиХ, само што се касни са инфраструктуром па су потребна улагања", рекао је Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана