У БиХ донесене нове мјере за ублажавање ризика од раста камата

ГС
У БиХ донесене нове мјере за ублажавање ризика од раста камата

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Агенције за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ донијеле су Одлуку о привременим мјерама за ограничавање изложености банака и Одлуку о допуни одлуке о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа.

Ове Одлуке како наводе из Агенција донесене су за ублажавање ризика изазваних значајним растом референтних каматних стопа, инфлацијом и другим поремећајима који могу имати негативне ефекте на тржиште Републике Српске и Федерације БиХ.

Агенције наводе да континуиране прате ризике и промјене који могу утицати на економске прилике и стање банкарског система, а прије свега на ризике који се односе на значајан раст каматних стопа, јер су ови ризици и даље присутни у 2023. години.

У складу са надлежностима Агенција, донесене одлуке, као и наставак активности Агенција у 2023. години додатно се усмјеравају на очување економије и избјегавање преношења негативних ефеката са других тржишта, преносе Независне.

"У циљу очувања стабилности тржишта и банкарског система, Агенције су у току 2022. године доносиле одлуке којима су се настојале ограничити ризике и посљедице макроекономских мјера и поремећаја на вањским тржиштима. У периоду првих шест мјесеци примјене Одлуке о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа, од октобра 2022. године, одржан је општи ниво каматних стопа на тржишту уз доминантно избјегавање повећања нивоа каматних стопа од стране банака", наводе из ових Агенција и додају да се у условима могућих значајних поремећаја на вањским тржиштима, очување и јачање стабилности банкарског система постиже додатним и привременим усмјеравањем управљања ризицима и кроз управљање структуром потенцијално значајних и великих изложености банака на тржиштима изван Босне и Херцеговине.

"Одлуке ће имати и повољне ефекте на кредитну активност и јачање конкуренције на домаћем тржишту", закључују из ових Агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана