У БиХ долазе хиљаде радника из Бангладеша, Непала, Пакистана...

Г.С.
У БиХ долазе хиљаде радника из Бангладеша, Непала, Пакистана...

САРАЈЕВО - Ситуација са тржиштем рада у ФБиХ је лоша, а томе у прилог говори чињеница да су послодавци ове године затражили више од 10.000 радних дозвола за странце.

Ово је за "Фактор" изјавио директор Удружења послодаваца ФБиХ Марио Ненадић истичући да је највећи недостатак радника у области дрвне, металне и хемијске индустрије, али и услужних дјелатности и угоститељства.

"Међутим, немамо информацију колико је радних дозвола издато. Највише радне снаге увезено је из Индије, Бангладеша, Пакистана, али у посљедње вријеме има интереса и за долазак Непалаца. Ове ствари настојимо констролисати са властима колико је могуће и предлажемо рјешења", каже Ненадић.

Када сједну са властима,додаје, послодавци у ФБиХ као проблем број један увијек истичу недостатак радне снаге, што ће у наредном периоду "у значајној мјери одредити пословање и пословну заједницу генерално у читавој БиХ".

"Дефинитивно нам треба одређен облик либерализације тржишта рада и лакши увоз радника. Међутим, када говоримо о либерализацији, не причамо нужно о либерализацији увоза страних радника. Непходно је почети радити на системским рјешењима", наглашава директор Удружења послодаваца ФБиХ.

Пословдавци су, наставља, давали пуно приједлога за доношење нових прописа из области доприноса, пореза на доходак, минималне плате јер су то прописи који требају омогућити да се нето дио плате који иде директно раднику повећа, а да при томе послодавац нема обавезу да исти толики износ плаћа и држави.

"То је нешто што ће у наредном периоду бити у врху интересовања. Видјећемо како ће власти на то реаговати. За сада је потрошено пет-шест мјесеци. Ми још немамо прописе који би омогућили подизање плата у реалном сектору", каже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана