У Берлину самит лидера земаља западног Балкана

Агенције
У Берлину самит лидера земаља западног Балкана

У Берлину је почео самит лидера земаља западног Балкана.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија који учествује на Самиту изјавио раније да сва три споразума која ће данас бити потписана у оквиру Берлинског процеса треба да омогуће већу слободу кретања људи и мобилност радне снаге.

Напоменуо је да оно што се сада потписује није дио европског пута, већ питања које би земљама Западног Балкана требало да омогући да боље функционишу између себе, док не буду у ЕУ.

Србију представља предсjедница Владе Ана Брнабић.

Један од учесника је и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Процес обухвата Црну Гору, БиХ, Сjеверну Македонију, Албанију, Србију, Грчку, Бугарску, Њемачку, Аустрију, Француску, Италију, Словенију, Хрватску, Уједињено Краљевство, Пољску, Грчку, Бугарску, као и Привремене институције самоуправе у Приштини.

Шолц: Вријеме да се превазиђу регионални сукоби
Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је данас лидерима земаља западног Балкана које теже ка учлањењу у ЕУ да је крајње вријеме да се превазиђу регионални сукоби.

"Крајње је вријеме да се превазиђу регионални сукоби који предуго трају, дијеле вас и задржавају ваше земље на европском путу", изјавио је Шолц.

Шолц је нагласио потребу да се испуни "дугогодишња жеља" земаља региона да се придруже ЕУ, уз напомену да је то у интересу Уније.

Њемачки канцелар истакао је да је потребно да се хитно превазиђу проблеми у односима Београда и Приштине који успоравају кретање Србије и самопроглашеног Косова на путу европских интеграција.

"Процес нормализације односа Србије и /самопроглашеног/ Косова мора се убрзати, па хајде да то завршимо", поручио је Шолц.

Према његовим ријечима, поред помирења и сарадње, међу кључним питањима су и изазови противзаконите миграције, корупције и организованог криминала, а у том контексту је кључно и усклађивање визне политике балканских земаља са визном политиком ЕУ.

Очекује се да Шолц и лидери ЕУ и земаља региона данас у оквиру Берлинског процеса потпишу споразуме о олакшаним аранжманима регионалног путовања и међусобном признавању академских квалификација. Поред тога, очекују се и разговори о енергетским питањима, пише АП.

Њемачка и друге земље врше притисак на Србију како би пооштрила политику у вези са преласком државних граница, усљед повећаног броја миграната који у посљедњих неколико мјесеци покушавају да преко балканске руте уђу у богатије земље Западне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана