У Београду промовисани најмлађи официри, међу њима и двоје из Српске

СРНА
У Београду промовисани најмлађи официри, међу њима и двоје из Српске

БЕОГРАД - У Београду је, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, одржана свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, на којој су учествовали и кандидати Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Зорана Кукрић и Јован Кошарац.

Свечана промоција кадета 143. и 144. класе Војне академије и 9. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије /ВМА/, Универзитета одбране у Београду одржана је испред Дома Народне скупштине Србије, а у прве официрске чинове промовисано је 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Од тог броја, Војну академију завршава 148 кадета и кадеткиња 143. и 144. класе Војне академије, међу којима 10 из Оружаних снага БиХ и два из МУП-а Републике Српске, а Медицински факултет ВМА завршава 27 младића и девојака 9. класе Медицинског факултета ВМА.

Кукрићева, која долази из Полицијске управе Градишка, успјешно је завршила основне академске студије, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Инжењерија и прва је припадница МУП-а Српске која је завршила Војну академију.

Кошарац из Полицијске управе Фоча успјешно је завршио основне академске студије, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Пјешадија.

Свечаној промоцији у име МУП-а Републике Српске присуствовали су начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица и начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић.

До сада су Војну академију завршила три припадника МУП-а Републике Српске, не рачунајући Зорану и Јована.

Тренутно се на школовању налази девет кандидата, од којих шест на студијском програму Менаџмент у одбрани и три на Интегрисаним академским студијама Војно ваздухопловство.

Према протоколу свечаности, најбољим кадетима су уручене сабље са посветом.

Најбољи кадети Војне академије су Ђорђе Пешић, први у рангу у виду Копнене војске са општим успјехом 9,62, затим Виктор Теодосић, први у рангу у виду
Ратног ваздухопловства и ПВО са општим успјехом 8,85, те Милица Маринковић, прва у рангу у службама са општим успјехом 9,48.

Најбоља кадеткиња Медицинског факултета ВМА је Дијана Ђокић, општи успјех 9,91.

Програм свечаности увеличали су и налети ваздухоплова Војске Србије, као и наступи Умјетничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана