У Банском двору промовисана Новићева књига "Од Детлака до Ист Ривера"

ГС
Foto: РТРС

У Бањалуци је вечерас одржана промоција књиге Средоја Новића "Од Детлака до Ист Ривера".

Ријеч је о аутобиографском дјелу са најзанимљивијим детаљима из богате биографије аутора рођеног у малом селу код Дервенте.

Новић је навео је да је писао са намјером да, прије свега, младе генерације понука на то да сви имају своју шансу уколико имају јасан циљ и жељу да иду напријед.

"Мени се посрећило да сам из малог сеоског мјеста код Дервенте, Доњи Детлак, кренуо и својевремено стигао и до УН, гдје сам говорио на Генералној скупштини тамо гдје су говорили и највиши државници свијета", рекао је Новић.

Он је додао да период који је обухваћен у књизи је врло турбулентан којег је прошао и у којем је сусретао и разговарао са великим бројем личности, гдје је доста тога унио у књигу, а неки суптилнији дио је "оставио за нека друга времена, јер није тренутак да се објелодани".

"Водио сам интересантне разговоре са разним саговорницима од Слободана Милошевића, генерала ЈНА Петра Грачанина, Рате Дугоњића, Бранка Микулића, до Медлин Олбрајт и данашњих савременика. Сви су они на свој начин интересантни", рекао је Новић.

Он је додао и да је један дио књиге посветио и тешким друштвеним питањима непосредно уочи рата у Сарајеву, његовог изласка из тог града, страдању дијела његове породице у том граду.

Новић је највећи дио каријере провео у полицијским и безбједносним службама. Некадашњи је високи функционер СУП-а у БиХ, потом Службе државне безбједности и Предсједништва БиХ.

Током рата је радио као професор у Бањалуци, након рата у више наврата је именован за министра унутрашњих послова Републике Српске, био је први директор Агенције за истраге и заштиту БиХ, министар цивилних послова БиХ.

Промоцији је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Он је након промоције рекао да је Новић његов близак сарадник којег дуго познаје и да је врло занимљиво то шта он има да каже, односно оно што је остало у његовој перцепцији сјећања коју је сажео у својој књизи.

"Уложио је труд који је тражио много одрицања, пресабирања и другог. Занимљиво је читати Новића јер је један од битних свједока времена у којој сам и ја одрастао и постао озбиљан човјек", навео је Додик.

Он је, уз честитку Новићу на успјеху, нагласио да је ријеч о једном изненађујуће обимном дјелу са много страница, додајући да одлука да се такво нешто уради представља одређен однос према људима који заслужују да буду поменути.

"Признајем да нисам све то прочитао, али то остављам за неке тренутке како би могао да се томе посветим", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана