Тужиоци забили главу у пијесак

Маријана Миљић Бјеловук
Тужиоци забили главу у пијесак

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ одлучило је да и након што су добили све информације о нелегалном боравку Кристијана Шмита у земљи не покреће истрагу против њега, а правни стручњаци појашњавају да се људи у тој правосудној институцији тренутно понашају као нојеви када забију главу у пијесак.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у понедјељак је предао тужиоцима информације које је добио од безбједносних агенција о нелегалном боравку Шмита у БиХ да би они имали све информације и покренули истрагу о његовом боравку у земљи. У тим документима је између осталог наведено и да је Шмит лани унио у БиХ три дуге цијеви, на шта нема право. На питања “Гласа Српске” да ли ће покренути истрагу коју смо прослиједили у понедјељак на адресу Тужилаштва јуче су одговорили да од агенција за спровођење закона нису запримили извјештаје о почињеном кривичном дјелу из њихове надлежности. Исти одговор из Тужилаштва стигао је и након што их је Нешић прошле седмице позвао да истраже боравак њемачког дипломате у БиХ.

Правник Милко Грмуша поручује да сва дешавања у вези са Шмитом у БиХ и неистраживањем његовог боравка у земљи тренутно личе на једну неозбиљну и апсурдну ситуацију у којој нико не ради свој посао.

- То тренутно личи народски речено на једно велико зезање. Непојмљиво је то што се тренутно дешава. Они би требало да истраже Шмита на основу достављених података или Нешића, ако сматрају да ријеч о лажном пријављивању кривичног дјела. Они тренутно не раде ни једно нити друго. Понашају се као ној када стави главу у пијесак - казао је “Гласу” Грмуша.

Нагласио је и да министар безбједности БиХ има сасвим довољно механизама на располагању да у безбједносним структурама покрене одговорност оних који су дозволили да Шмит у БиХ уопште унесе оружје на које нема право.

- Очигледно је неко у безбједносним структурама погријешио ако је тачно то што министар безбједности тврди. Он би као министар требало да санкционише оне који су направили пропусте, односно да покрене истрагу против људи који су евентуално прекршили закон и дозволили уношење дугих цијеви у БиХ. Тиме би се све то разријешило. Ово су нека политичка препуцавања и игре које немају никаквог смисла - поручио је Грмуша.

Појашњава и да Шмит тренутно може да покуша да уносе и на тоне ТНТ експлозива у БиХ, али то неко на граници треба да преконтролише.

- Ако то не ураде и пуштају га да уђе у БиХ, онда се поставља питање какви то људи управљају и воде безбједносне агенције у земљи. Министар ако то не може да ријеши у идућих мјесец или два дана треба да каже да нема никакав ауторитет над људима који се брину за безбједност у земљи. Самим тим он потврђује да не може да ради посао на који је постављен те треба да или поднесе оставку или у процедуру упути закон којим ће ресор који води престати да постоји - закључио је Грмуша.

Нијеми на све информације

Правни стручњаци појаснили су раније за “Глас Српске” да Тужилаштво БиХ нема потребе да чека извјештаје надлежних безбједносних агенција, већ истрагу може да покрене и на основу навода који су изнесени у јавности о боравку Шмита у БиХ и уношењу дугих цијеви у земљу.

- Тужилаштво БиХ, као и сва друга тужилаштва ради по службеној дужности. Односно из самог сазнања о индицијама или ако добију одређене доказе да је извршено кривично дјело, треба да спроведу истрагу самостално или у сарадњи са безбједносним агенцијама - казао је “Гласу” адвокат Милан Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана