Тужиоци траже заштиту од министра безбједности

Жељка Домазет
Тужиоци траже заштиту од министра безбједности

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ наложио је јуче Комисији за етику да прегледа изјаве које је медијима давао министар безбједности БиХ Драган Мектић како би утврдили да ли је неосновано нападао Тужилаштво БиХ.

ВСТС је ту одлуку донио након што је Колегијум канцеларије вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић јуче у хитном допису затражио од ВСТС-а и Савјета министара БиХ да заштите његову независност јер је Мектић у медијима у више наврата критиковао рад Тужилаштва. Етичкој комисији дат је рок до данас, да би ВСТС током другог дана сједнице донио закључак у вези са захтјевом Тужилаштва.

- Мектић је у више медијских иступа поступио супротно својим овлашћењима, износећи нетачне тврдње и увреде. Непримјерено је давао изјаве о тужиоцима и раду Тужилаштва и отворено се уплитао у рад и исход одређених предмета. Мектић прејудицира поступке који се воде код избора главног тужиоца. То није у складу са његовим овлашћењима и тражимо да се стане у заштиту Тужилаштва, в.д. главног тужиоца и тужилаца - наведено је у допису Тужилаштва БиХ.

Мектић је послије захтјева Тужилаштва организовао конференцију за новинаре на којој је казао да се Тужилаштво не бави оним чиме треба да се бави, а да заузврат троши велике паре из буџета, односно новац грађана.

- Добро је што су се огласили, то је знак да постоје, а ако бог да, можда и буде нешто. Данима их позивам да се огласе, али они упорно ћуте - казао је Мектић.

Додао је да врши притисак на нерад и неефикасност Тужилаштва.

- Нису свјесни своје улоге, неодговорности и неопходности владавине права. Они као да живе у Швајцарској. Не знам шта су написали, не могу да говорим о њиховим тужибабама. Тужила ме тужибаба. Они раде неке контраобавјештајне послове. Тако је радио и Горан Салиховић - рекао је Мектић.

Редајући оптужбе, Мектић је рекао да Тужилаштво БиХ откад постоји нема озбиљне пресуде за корупцију и затражио од Тадићеве да каже колико има тужилаца који нису подигли оптужницу.

- Како ја нападам њихову независност, а они не полажу рачуне никоме, као да смо овце за шишање. Тамо се све урушило, ништа не функционише. Тамо Мектић нема више шта срушити - истакао је Мектић.

Тадићеву је позвао на ТВ дуел у којем би одговарали и на питања грађана.

- Главно питање је зашто у Тужилаштву нема борбе против организованог криминала. Нека кажу због чега предмет "Пандора" раде већ трећу годину, шта је са случајевима Бобар банке, Милбауером, Павловић банком… Не могу ништа да заврше, а о роковима нећу ни да говорим. Они настоје да мене испрепадају да ја ућутим о аферама, да их не отварам и не говорим о њима. Поједине тужиоце позивају на разговор у Тужилаштво БиХ и питају их о њиховим везама са мном и да ли се састају са мном - рекао је Мектић и додао да је за стање у Тужилаштву БиХ одговоран и ВСТС и да су неспорне чињенице да корупције и криминала има у правосудним институцијама и да постоје дилови између политичара и Тужилаштва.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија каже да су неки од Мектићевих навода били неосновани.

- Отворено се врши атак на Тужилаштво БиХ, али и на правосуђе у цјелини. Помиње се и ВСТС. Мектић није ресорни министар за Тужилаштво БиХ, то би био министар правде. Међутим, у интервјуима је дао неосноване наводе и говорио је по 45 минута о тужилаштвима, а мање од 15 о безбједности. Проблем су критике које се односе на појединачне предмете и тужиоце. Озбиљне су оптужбе и уз дужно поштовање превише се почео бавити облашћу за коју није надлежан. Кога треба смијенити, како треба водити предмете и слично. То је задирање у надлежност правосуђа - рекао је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић истакла је да нису сви Мектићеви наводи за осуду, појашњавајући да не сматра да је истицање да неке истраге трају годинама неоснован напад.

- Међутим, било је и неких неприхватљивих иступа, посебно у вези са главном тужитељком - рекла је Јукићева.

Пљуште ударци

Сукоб између Тужилаштва БиХ и Драгана Мектића траје већ дуже вријеме. Тужилаштво БиХ оптужило је у јуну Мектића за мијешање у рад правосуђа, а он је поручио да само тражи да раде свој посао.

Мектић је у августу изнио низ оптужби на рачун тадашњег главног тужиоца Горана Салиховића, који је у међувремену суспендован. Мектић је недавно саслушан у Тужилаштву БиХ у вези са изградњом зграде Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана