Тужиоци не ремете планове за “Бук Бијелу”

Ведрана Кулага Симић
Тужиоци не ремете планове за “Бук Бијелу”

БАЊАЛУКА - Припремни радови уз ријеку Дрину, на локалитету који је предвиђен за градњу хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” увелико трају, а упућени сматрају да евентуално укључивање тужилаца у овај пројекат не би требало да стопира предвиђене, већ започете послове.

Уставни суд БиХ је крајем прошле седмице разматрао предмет који се тиче изградње те хидроелектране, за коју су камен темељац положили премијери Српске и Србије још у мају 2021. године, након чега су 24 посланика, махом из реда Бошњака у Представничком дома Парламента БиХ, упутили захтјев суду за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези с пројектом тражећи да Уставни суд забрани градњу јер сматрају да концесију може дати само БиХ.

По налогу Суда формирана је Заједничка комисија, састављена од седам чланова и то из Комисије за концесије БиХ и Републичке комисије. Међутим, због проблема, односно одсуствовања због болести, како је речено, једног члана комисије са територије Српске, а из реда Бошњака, који је и негодовао због рјешења о именовању у Заједничку комисију, није било могуће донијети одлуку јер су према правилима о раду за то потребни гласови свих чланова.

С обзиром на то да је такав епилог поновљен и након што су добили додатни рок за доношење одлуке, чланови комисије су дуже вријеме чекали на то шта ће рећи судије.

На посљедњој сједници су закључили, односно донијели рјешење у којем су утврдили да Комисија за концесије БиХ, у својству Заједничке комисије, није извршила дјелимичну одлуку Уставног суда БиХ од 16. јула 2021. године.

- Уставни суд ће ово рјешење доставити Тужилаштву БиХ - саопштено је из те правосудне институције из које су и раније помињали тужиоце.

До закључења овог броја “Гласа Српске” није стигао одговор из Тужилаштва БиХ да ли су запримили рјешење суда, односно какве ће кораке предузети.

С друге стране, предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић за “Глас” каже да су за посљедњи потез судија сазнали из медија, а истиче да је сада тешко прогнозирати шта ће се даље дешавати.

- Претпостављамо да ће се Тужилаштво бавити тим предметом, могуће је да ће бити и давања изјава. Не знам, видјећемо како ће се даље ствари одвијати у вези са тим - рекао је кратко Амовић.

Саговорник “Гласа Српске” близак предмету сматра да Тужилаштво не може да заустави радове на терену, већ може само да се бави рјешењем суда да није извршена његова одлука.

- Мада, суштина је да су чланови Комисије извршили одлуку. Предметна материја је разматрана, а то што није било кворума за доношење одлуке, то може да буде под лупом Тужилаштва. Комисија је дала мишљење суду, гдје је речено да према важећим законима о концесијама у БиХ ту нема никаквог спора - рекао је извор “Гласа”.

Кривица је, сматра, у политици јер је створена таква слика да се мисли да се ради о неком међудржавном споразуму.

- Ријеч је, заправо, о класичном комерцијалном уговору. То што је у јавности представљено да владе Републике Српске и Србије заједнички граде ХЕ, то је политичка прича и нема везе са реалношћу. На почетку приче смо тражили споразум, али то је изјава да ће владе подржати предузећа, политички или на сличан начин, али не и финансијски јер постоји посебан закон о државној помоћи. Могло се десити да умјесто предузећа из Србије буде неко из, на примјер, Њемачке, Италије. Вјероватно би тада био другачији однос. Када се политика упетља у све, направи се проблем - рекао је саговорник “Гласа”.  

Став српских званичника је да је пројекат важан не само за Српску и Србију већ за цијелу БиХ. С друге стране, они који су покренули спор тврде да само БиХ као држава има право да закључује овакве послове.

Препреке

Идеја о изградњи ХЕ “Бук Бијела” постоји од половине шездесетих година прошлог вијека. Ипак, пројекат стално наилази на препреке и негодовања, а од полагања камена темељца не престају реакције, прије свега Бошњака, а одређених недоумица било је и у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана