Тужилаштво затражило ново суђење Ахмету Сејдићу

Срна
Тужилаштво затражило ново суђење Ахмету Сејдићу

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ предложило је ново суђење или доношење осуђујуће пресуде Ахмету Сејдићу којег је Суд БиХ у јулу ослободио оптужби за злочине над цивилима српске националности и ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ 1992. и 1993. године на подручју Горажда и Рудог.

Тужилаштво је, како преноси Бирн, оцијенило да је у првостепеној пресуди почињено низ повреда поступка и закона, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Сејдићев бранилац Јесенка Решидовић је наводе Тужилаштва оцијенила паушалним, те указала да се у одвојеном поступку пред Судом БиХ, који је покренут због непримјерених коментара у жалби, тужилац Владимир Симовић изјаснио да није ни написао ни прочитао жалбу.

Симовић је на сједници Апелационог вијећа навео да је он изразио искрено жаљење због неких формулација у жалби које нису биле примјерене, те да је био на годишњем одмору када је стигла пресуда, појашњавајући да је достављена уз задржавање у писарници од десетак дана, али да је потписана од овлаштеног лица.

Износећи жалбу на ослобађајућу пресуду из јула ове године, тужилац је рекао да му Првостепено вијеће није дозволило да саслуша 11 планираних свједока у реплици, него само четири.

Према његовим ријечима, првостепена пресуда не садржи разлоге о одлучним чињеницама, те занемарује изјаве свједока Тужилаштва из села Бучје и ратних заробљеника из Рудог, дајући предност свједоцима одбране.

Симовић је оцијенио да је у првостепеној пресуди “пренаглашен тобожњи стратешки значај Бучја” у којем су живјела 44 српска цивила, међу којима 17 или 18 мушкараца, од којих шест до седам војно способних.

За тужиоца је идентитет лица која су вршила нечовјечна поступања, као и самог оптуженог, јасно утврђен.

Он је рекао да су све изјаве свједока сагласне и да су навели да им се Сејдић представио, као и да су га друга лица ословљавала командантом.

Суд БиХ ослободио је 16. јула ове године некадашњег команданта Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмета Сејдића кривице за нечовјечно поступање према цивилима и ратним заробљеницима српске националности у Рудом и Горажду.

Сејдић је неправоснажном пресудом ослобођен кривице по 11 тачака за нечовјечно поступање према цивилима српске националности, као и ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске у периоду од јула 1992. до фебруара 1993. године.

“Изведени докази нису имали довољну снагу да иду на штету оптуженог, односно да оптужени буде проглашен кривим”, рекла је предсједавајући судија Мира Смајловић.

Суђење Сејдићу почело је у мају 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана