Тужилаштво уложило посљедњи доказ на суђењу Рамизу Дрековићу

Срна
Тужилаштво уложило посљедњи доказ на суђењу Рамизу Дрековићу

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ уложило је фото-скицу дијелова општине Калиновик као посљедњи доказ на суђењу генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу оптуженом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године.

Тужилаштво је уложило геодетске фото-скице у оквиру реплике на доказе одбране која је приговорила на законитост и релевантност овог доказа.

Тужилаштво и одбрана изјаснили су се да немају више приједлога доказа, али је Тужилачки савјет саопштио да ће позвати вјештака Тужилаштва балистичке струке Слободана Јанковића, што је и раније било најављено, преноси Бирн.

Јанковић није саслушан када је представљен балистички налаз и мишљење, који је у судници 28. октобра 2020. презентовао његов сарадник Милан Врдољак.

"Ми смо контактирали вјештака који је у Загребу и он је спреман да изнесе налаз, али би волио да то буде путем видео-линка. Због његових година и здравственог стања, сматрамо да је то оправдано", рекао је предсједавајући Савјета Станиша Глухајић.

Бранилац Кадрија Колић поновио је да одбрана тај налаз сматра незаконитим.

Судија Глухајић је навео да је Тужилачки савјет одбио приједлог за излазак на мјесто догађаја, јер сматра да је изведено довољно фото-документације и налаза.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 26. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана