Тужилаштво тражи строжу казну Цикотићу

Срна
Тужилаштво тражи строжу казну Цикотићу

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ је у жалби на првостепену пресуду некадашњем министру одбране у Савјету министара Селми Цикотићу, који је због злоупотребе положаја осуђен на три године затвора, затражило изрицање строже казне, док је одбрана у својој жалби предложила да се пресуда преиначи или укине и поступак врати на поновно суђење.

Тужилац Младен Фуртула навео је да је Тужилаштво у својој жалби детаљно образложило из којег разлога је изречена затворска казна неадекватна, те зашто би Цикотићу требало изрећи већу казну, додајући да одбрана током првостепеног поступка није умањила доказну снагу Тужилаштва.

Предсједавајући Апелационог вијећа Реџиб Бегић рекао је да је Тужилаштво уложило жалбу због одлуке о кривичноправној санкцији са приједлогом да се првостепена пресуда преиначи и оптуженом изрекне строжа казна, док је одбрана Цикотића жалбу уложила због повреда одредаба кривичног поступка, повреде Кривичног закона, те због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања, као и одлуке о кривичноправној санкцији са приједлогом да Суд преиначи пресуду или да је укине и предмет врати на поновно суђење, преноси "Бирн".

И Тужилаштво и одбрана су затражили да се жалба супротне стране одбије, а одлуке о жалбама Тужилаштва и одбране Цикотића биће донесене накнадно.

Бивши министар одбране у Савјету министара Селмо Цикотић у децембру претходне године осуђен је на три године затвора због злоупотребе положаја или овлаштења јер је проглашен кривим да је у вријеме док је обављао дужност министра, приликом планираног рјешавања вишкова наоружања погодовао фирми "Скаут" из Загреба на штету БиХ.

Он је проглашен кривим по свих шест тачака оптужнице у којима су наведени појединачни износи користи прибављене "Скауту", а који се крећу од неколико десетина хиљада до више од два милиона америчких долара.

Цикотићу се тренутно пред Судом БиХ у предмету "Џевад Млаћо и други" суди за злочине почињене над ратним заробљеницима хрватске националности у Бугојну 1993. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана