Тужилаштво не води истрагу, већ провјерава пријаву против Софтића

ГС
Тужилаштво не води истрагу, већ провјерава пријаву против Софтића

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ не води истрагу, већ је формирало предмет на основу поднесене кривичне пријаве против гувернера Централне банке БиХ Сенада Софтића те се врше провјере навода из пријаве.

Навели су то у Тужилаштву БиХ док је Централна банка БиХ (ЦБ БиХ) саопштила да је нетачна информација да се против гувернера  или било којег службеника ЦБ води истрага од стране Тужилаштва БиХ.

Централна банка обратила се јавности саопштењем у вези са натписима да је против гувернера Централне банке покренута истрага.

-Било који грађанин БиХ има право поднијети кривичну пријаву у случају сумње у почињење неког кривичног дјела, а на истражним органима је обавеза да исто провјере. Међутим, елементарно непознавање разлике између “провјеравања навода из пријаве” и доношење “наредбе о провођењу истраге” доводи у забуну ширу јавност у БиХ, а овим се додатно покушава извршити притисак на рад ове институције те нанијети репутациона штета, приказујући Централну банку као институцију која не поштује законе, што у потпуности одбацујемо- навели су.

Додају да је Централна банка БиХ је једна од институција у овој земљи која свој мандат извршава одговорно и професионално, у складу с прописима, иако су „свјесни чињенице да је то многима у овој земљи, нажалост, сметња“.

-У вези са конкретним предметима који се помињу, истражни органи врше провјере навода из кривичне пријаве, што ни у ком случају не представља покретање истраге и вођење кривичног поступка.

Истрага и кривични поступак нису покренути против гувернера нити било којег другог службеника у Централној банци БиХ. Централна банка БиХ у потпуности и отворено стоји на располагању истражним органима па тако и Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), којој је прије неколико дана доставила изузетно обимну документацију и информације на околности у вези с предметима интересовања истражних органа, а којима се детаљно и потпуно транспарентно описује начин рада и доношења одлука у овој институцији - наводе.

У неколико наврата је, наглашавају, ова институција „и у својим претходним саопштењима већ указивала на чињеницу да се против одговорних лица подносе неосноване кривичне пријаве и у потпуности су свјесни намјере и притиска који се овим путем жели постићи“.

-Међутим, притисцима ради остваривања личне користи, прожетим политичким притисцима и остваривањем зацртаних агенди, Централна банка није ни до сада подлегла, а одлуке које се доносе увијек ће бити само и искључиво у интересу Централне банке БиХ и у складу с важећим законима – додали су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана