Tужилаштво БиХ затражиће притвор за 30 особа ухапшених у акцији »Пандора«

Г. Обрадовић, Ж. Домазет, Независне
Tужилаштво БиХ затражиће притвор за 30 особа ухапшених у акцији »Пандора«

Сарајево - Тужилаштво БиХ затражит ће притвор за 30 особа, ухапшених јуче у акцији "Пандора" међу којима је и Кемал Чаушевић, бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, сазнајy Независнеу Тужилаштву БиХ.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ рекао нам је да Тужилаштво БиХ припрема приједлог притвора за око 30 особа које су ухапшене у  акцији "Пандора", те да би притвор требао бити затражен до краја данашњег дана или евентуално ујутро", рекао је Грубешић.

Он је  истакнуо да ће притвор за ове особе бити затражен због  опасности утицаја на свједоке и њиховог застрашивања.

Група ухапшених је осумњичена за оргнаизирани криминал у вези с порезом и царинским преварама, прањем новца и злоупотреба положаја при увозу текстилне и друге робе у БиХ.

Бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић и још 39 особа ухапшени су јуче у полицијској акцији "Пандора" због сумње да су малверзацијама приликом увоза кинеске робе и царињења аутомобила оштетили буџет за више од двије милијарде марака, потврдио је директор УИО Миро Џакула.

У Тужилаштву БиХ су рекли да је ово највећа акција у борби против корупције и финансијског криминала која је спроведена у БиХ, а међу ухапшеним је око 30 актуелних и бивших званичника УИО и царинских органа.

Хапшења и претреси

Чаушевић је ухапшен у Босанском Петровцу, а затим превезен у сједиште Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA).

- Ја сам најпоштенији човјек у БиХ. Ово ми је најсрећнији дан у животу - рекао је Чаушевић док су га са лисицама на рукама водили специјалци SIPA.

Осим Чаушевића ухапшен је и актуелни помоћник директора УИО задужен за царине Здравко Цвјетиновић. Њему су лисице на руке стављене на Граничном прелазу Градишка, а како незванично сазнајемо, ухапшен је у покушају бијега преко границе.

- На граничном прелазу су биле искључене камере, али су припадници SIPA имали дојаву да Цвјетиновић спрема бијег и ухапсили га - рекао је "Гласу Српске" извор близак истрази.

Цвјетиновић је послије хапшења доведен у своју канцеларију у сједишту УИО, која је потом претресена. Полиција је претресла и његову собу у бањалучком хотелу "Талија".

Чаушевић и Цвјетиновић су осумњичени за стварање криминалне организације која је на увозу кинеског текстила, по повлашћеним условима, зарадила богатство. У групи повлашћених увозника био је и Анес Садиковић, који је познат као краљ кинеске робе. Садиковић је такође требало да буде ухапшен, али је наводно побјегао у иностранство. Чаушевић и Цвјетиновић су осумњичени да су сарађивали и са другим највећим увозником кинеске робе у БиХ Садинетом Карићем. Њима двојици су уз велике новчане накнаде омогућили монополски положај на тржишту текстила.

Како сазнајемо, ухапшени су и бивши шефови царинских испостава у Градишци Недељко Миловановић, Броду Миленко Никић, Сарајеву Алија Машић, један од шефова царине у Броду Авдија Шкахић, шеф Царинске испоставе Брод Јанко Јовановић и радник УИО у Тузли Лејла Билајац. Како сазнајемо из извора блиских истрази, приведени су и цариници из Царинске испоставе Градишка Дејан Павић, Саша Јовановић, Мишо Новковић и Раде Кузмановић.

Међу ухапшенима су и представници фирми које су осумњичене за нелегалан увоз и подмићивање цариника. Ухапшено је одговорно лице у фирми "Кодра" из Кисељака Дражан Кожул, представник фирме "Анадол БХ" из Добоја Емир Башић и одговорно лице предузећа "Новко-пром" из Брчког Нусмир Мујановић.

- Ухапшени су под истрагом због коруптивних кривичних дјела организованог криминала, царинских и пореских утаја, незаконитог опраштања пореза и поврата ПДВ-а, прања новца и злоупотребе службеног положаја или овлашћења у вези са увозом текстилне и друге робе у БиХ - рекли су у Тужилаштву БиХ.

У SIPA су истакли да је ухапшено 40 од 54 осумњичене особе.

- Више особа осумњичено је да су од оснивања УИО БиХ до данас у сарадњи са појединим бившим и садашњим високопозиционираним службеницима УИО организовано вршили кривична дјела, чиме су одређеним физичким и правним особама омогућили стицање монополистичког положаја у увозу и трговини текстилном и другом робом. Одређени број ухапшених је, поред злоупотребе положаја приликом царињења текстилне робе, чинио и малверзације тако што су више од 300 возила, која су у периоду од 2011. до 2013. године увезена у БиХ, у поступку царињења неосновано ослободили цјелокупних или дјелимичних царинских обавеза - рекли су у SIPA.

У акцији "Пандора" јуче је претресено више од 40 локација на подручју Бањалуке, Сарајева, Тузле, Приједора, Прњавора, Градачца, Сребреника, Бијељине, Зворника, Тешња, Челића, Добоја, Челинца, Брода, Градишке, Козарске Дубице, Дервенте, Бихаћа, Котор Вароша, Кисељака и Илијаша.

Припадници SIPA претресли су и стан Анеса Садиковића у Матузићима и његово предузеће "Боснаескспрес", али власника нису затекли. Садиковић је изјавио да је жртва подметања конкуренције, који имају политичку подршку и Кемала Чаушевића.

- Када ја отворим Пандорину кутију, многе увознике текстила и њихове политичке менторе ће забољети глава. Због послова и имиџа фирма мога оца многима је трн у оку. Неправедно сам хапшен у ранијој акцији "Бос" и не знам због чега се опет малтретира моја породица. На путу сам из Албаније према БиХ и спреман сам да дам изјаву инспекторима уколико су ме тражили. Можда ће ме ухапсити и на граници, али не желим да се кријем - казао је Садиковић.

- Приликом претреса изузета је већа количина фалсификованих новчаница у апоенима од 100 евра, за које постоји сумња да потичу из међународних криминалних канала - казали су у SIPA.

Малверзације са царињењем

Директор УИО Миро Џакула рекао је на ванредној конференцији за новинаре да истрага траје дуже вријеме у сарадњи са Тужилаштвом БиХ и да су изузетно задовољни сарадњом са главним тужиоцем Гораном Салиховићем и тужиоцима Дубравком Чампаром и Олегом Чавком.

- Ова акција се односи на увоз текстила и царињење аутомобила. Управа је годинама имала проблем са царињењем текстила и то нас је доста оптерећивало, а са овим би то могло бити ријешено. Сви за које се докаже да су злоупотријебили положај и да су починили кривично дјело треба да буду процесуирани и отпуштени из УИО - рекао је Џакула.

Он је појаснио да је фокус акције стављен на увоз текстилне робе из Кине и царињење возила.

- Ми не можемо никада добити од добављача који је поријеклом из Кине изворну фактуру колико је роба стварно плаћена. Због тога морамо прибјегавати алтернативним методима утврђивања царинских основица. Ријеч је о једној веома сложној материји са којом и ЕУ има проблем - појаснио је Џакула.

Према његовим ријечима, возила су првенствено царињена у Грудама, Градишци и Броду, али и у још 21 царинској испостави.

- У наставку поступка биће утврђено да ли је било злоупотреба и за који је износ оштећен буџет - рекао је Џакула.

Он се похвалио да је послије његовог доласка на чело Управе у 2011. години остварен за 350 милиона марака већи приход него у претходној години.

- Од тада до данас имамо приход већи за 1,5 милијарди марака - рекао је Џакула и додао да константно раде на увођењу процедура, појачаних контрола и подизању основица за царињење поменуте робе.

Предсједник Синдиката УИО Мехмедалија Осмић истакао је да је годинама упозоравао на криминалне активности у Управи.

- Годинама смо доказивали криминал у УИО и успјели смо. Кемал Чаушевић је ухапшен и свима је познато шта је он радио. Ово је урађено захваљујући Џакули и Тужилаштву БиХ. Ово раније није урађено јер су многи који су постављени на ова мјеста имали своје менторе. Неће се завршити на овоме, јер они нису сами радили и узимали новац само за себе. Ухапшени су дио новца задржавали, други дио је ишао шефу, а трећи људима ван УИО. Тужилаштво ће све то доказати - истакао је Осмић.

Према његовим ријечима, овај случај је раније био стављен у ладице и скриван је у Тужилаштву БиХ.

- Кемала Чаушевића је произвела политика. Он је двије године долазио на посао без докумената и незаконито, а нико није реаговао на то. Сви су користили његове услуге и крали народ - истакао је Осмић.

Он је навео да се јуче на радном мјесту нису појавили службеници Управе Хајрудин Лагумџија и Савудин Терзић, који су на функције дошли по страначкој линији СДА и били Чаушевићеви помоћници директора, као његови одани људи.

Акција "Пандора"

У SIPA су рекли да је акција "Пандора" реализована у сарадњи са припадницима МУП-а РС, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Граничне полиције БиХ, те МУП-овима Контона Сарајево, Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

- Главним оперативним штабом акције у сједишту SIPA руководио је директор Горан Зубац са најближим сарадницима, а формирани су и подштабови у регионалним канцеларијама SIPA у Тузли и Бањалуци - истакли су у SIPA.

"Бос"

У акцији "Бос" ухапшен је један од најпознатијих и највећих увозника текстила из Кине Анес Садиковић, познат као краљ кинеске робе. Садиковић је ухапшен у септембру 2012. године због сумње да је оштетио буџет за најмање 300 милиона марака.

"Мастер"

У полицијској акцији под називом "Мастер" полиција је ухапсила Сединета Карића и његових осам сарадника због сумње да су увозом кинеске робе нанијели милионску штету буџету. Том приликом ухапшено је и више службеника УИО који су били на руководећим позицијама због примања мита.

"Феникс"

Због царинских превара приликом увоза кинеске робе средином септембра прошле године ухапшени су власници бањалучких шпедиција "Феникс" Јован Дивић и "Култ" Миленко Мандић, власник фирме из Бањалуке која се бави увозом кинеске робе Бране Родић и власник бањалучке превозничке фирме Санел Бабић.

"Џокер"

У акцији "Џокер" средином марта ове године на подручју Челинца, Источног Сарајева и Сарајева ухапшено је пет особа због сумње да су увозом текстилне робе и других производа оштетили буџет за вишемилионске износе.

Чаушевићева империја

Кемал Чаушевић је од 2006. до краја 2012. године купио пет станова, четири пословна простора и више од 20 дунума земљишта. Некретнине се налазе у најужем центру Сарајева и на другим атрактивним локацијама у граду. Када је у децембру 2003. године именован на функцију директора УИО, Чаушевић није био власник ни стана, ни куће, нити неке друге некретнине. Вишемилионска имовина није имала покриће у његовој оствареној заради. Половином априла прошле године Суд БиХ је донио рјешење којим је Чаушевићу блокирано шест станова, пословни простор и три плаца због постојања сумње да је починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлашћења. Финансијска истрага Финансијско-обавјештајног одјељења SIPA, која је обухватила некретнине у власништву и сувласништву Чаушевића, покретну имовину, новац и хартије од вриједности, утврдила је несразмјер између остварених прихода из радног односа у УИО, чланства у управним одборима и продаје акција и имовине стечене у периоду од 2006. до 2012. године. Због тога су му блокиране сљедеће некретнине:

  • 3 стана у улици Муламустафе Башескије на истом броју у Сарајеву површине 40, 58 и 108 метара квадратних
  • 2 стана у улици Ферхадија у строгом центру Сарајева површине по 67 метара квадратних
  • 1 пословни простор у улици Сафет-бега Башагића у Сарајеву
  • 2 парцеле на подручју сарајевске општине Центар површине 740 и 800 метара квадратних које има у сувласништву са супругом Аидом Чаушевић
  • 1 парцела у сарајевској општини Центар површине од 500 метара квадратних
  • Чаушевић је власник и пословног простора у Шопинг центру у насељу Грбавица и два пословна простора у улици Ферхадија у центру Сарајева. Сву имовину Чаушевић је купио без кредитног задужења. Утврђено је да је приликом куповине наведених некретнина вриједност по уговору била битно мања од тржишне вриједности. На основу цијена наведених у купопродајним уговорима произлази да је за девет некретнина уплаћено 853.200, док процјена тржишне вриједности истих износи 1.515.000 КМ. Највећи број некретнина купио је 2011. године након што је разријешен дужности директора УИО, односно у периоду када није имао званичних примања. Чаушевић се правдао тврдњом да зарађује још од 1986. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана