Тужилаштво БиХ не жели да истражује злочин на Казанима

Срна
Тужилаштво БиХ не жели да истражује злочин на Казанима

Бањалука - Забрињавајуће је што Тужилаштво БиХ, упркос многобројним доказима, није отворило предмет о ратним злочинима над Србима на локалитету Казани код Сарајева, сматра директор Центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић.

Којић је у изјави Срни истакао да је ријеч о стравичном злочину припадника 10, а касније 110. брдске бригаде Првог корпуса такозване Армије БиХ, који су током 1992. и 1993. године хапсили Србе по сарајевским улицама и у њиховим становима, те их одводили на Требевић, локалитет Казани, гдје су их ритуално убијали.


"Казани су природна пећина, у коју су муслимански војници бацали тијела Срба које су претходно мучили и брутално убијали, најчешће клањем. Да би уништили тијела и доказе о својим злочинима, у јаму су убацивали креч и старе гуме, које би потом палили", навео је Којић.

С обзиром на уништавање тијела и чињеницу да је ријеч о јако неприступачном терену, Којић истиче да тачан број убијених Срба на Казанима ни до данас није утврђен.

Којић је нагласио да су у посјету бригади која је починила злочине на овом локалитету, у неколико наврата лично долазили Алија Изетбеговић, Харис Силајџић и Бисерка Турковић, која је касније била амбасадор БиХ у Загребу.

"Постоје многобројне изјаве свједока о злочинима ове бригаде над Србима у Сарајеву, чија су тијела бацана на локацију Казани. Позната су имена злочинаца и налогодаваца, али је до данас једино пред Кантоналним судом у Сарајеву покренут поступак против Самира Бејтића, коме је Врховни суд Федерације БиХ, у јулу ове године поново укинуо ослобађајућу пресуду", нагласио је Којић.

Према његовим ријечима, у овом случају је јасно да Тужилаштво БиХ не жели да покрене причу о страдању Срба у Сарајеву, што је очигледно задатак који су добили од бошњачких политичара.

"Управо бошњачки политичари блокирају да се покаже да су у Сарајеву Срби били предмет ратног злочина и да су убијани на један овакав начин, купљени са улица, одвођени из својих станова и што је најстрашније ријеч је о цивилном становништву", поручио је Којић.

Он је додао да правосудне институције имају довољно доказа за процесуирање лица, између осталог, многобројну документацију о обдукцијама и идентификацијама које су до сада рађене.

"Отварањем једног таквог поступка и истрагом може се доћи до још већег броја доказа да се на том локалитету налази још тијела сарајевских Срба", рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана