Тужилаштво БиХ ипак истражује Шмита, предмет додијељен тужиоцу

ГС
Тужилаштво БиХ ипак истражује Шмита, предмет додијељен тужиоцу

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ ипак спроводи истражне активности у вези са боравком Кристијана Шмита и његове пратње у БиХ. Иако нису конкретно навели да су ”формирали предмет” у Тужилаштву БиХ за АТВ су потврдили да је предмет додијељен у рад поступајућем тужиоцу путем аутоматског система за управљање предметима - ЦМС-а.

-Тужилаштво БиХ је прије више од мјесец дана запримило акт Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), који је путем ЦМС система додијељен у рад тужиоцу. У наведеном предмету нису до сада достављени докази, који би упућивали на то да су извршена кривична дјела из Кривичног закона БиХ од стране службених лица у институцијама БиХ или страних држављана - наводе у Тужилаштву БиХ.

Додају да им нису достављени извјештаји о почињеним кривичним дјелима на шта су, како наводе, полицијске агенције обавезне Законом о кривичном поступку БиХ. На упит да ли су од СИПА затражили додатне провјере, одговорили су да се Тужилаштво БиХ  неће оглашавати појединачно о свакој процесној радњи коју предузима.

Портпарол СИПА Јелена Миовчић за АТВ је рекла да је ова агенција на основу захтјева министра безбједности БиХ Ненада Нешића Тужилаштву БиХ доставила обједињене провјере које су прикупљене заједно са Дирекцијом за координацију полицијских тијела, Службе за послове са странцима и Граничном полицијом БиХ.

-Након што су провјере завршене оне су обједињене и достављене Тужилаштву БиХ. Потом се Тужилаштво обратило СИПА са захтјевом за достављање додатних информација - рекла је Миовчић.

Нешић је на конференцији за медије 12. октобра позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Кристијана Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана