Тужилаштво БиХ и СИПА евидентирали 27 пријава грађана због избора

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ и припадници Агенције за истраге и заштиту СИПА примили су и евидентирали 27 пријава грађана повезаних с изборним процесом.

- Пријаве су се односиле на нарушавање јавног реда и мира на бирачким мјестима, наводе о изборним нерегуларностима које су се односиле на могућа казнена дјела, као и различите догађаје и инциденте везане за изборни процес. Те пријаве су запримили дежурни тужиоци поступајући у дежурама одређеним за дан Општх избора у БиХ. Они су заједно заједно са полицијским службеницима  СИПА, дежурали у регионалним центрима у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли и и примали су пријаве грађана или институција- саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додаје се да су се  пријаве грађана најчешће  односиле на наводе и неправилности око помоћи у гласању инвалидним особама и особама са потешкоћама.

Такође, према саопштењу пријаве грађшана су се односиле и на доношење попуњених гласачких листића, онемогућавање приступа посматрачима, недозвољено понашање грађана на изборним мјестима, неправилности уочене на бирачком списку, гласање у име других особа или са туђим идентификацијским документима, физичке насртаје на чланове бирачких одбора, понашaње предсједника или чланова бирачких одбора које није у складу са прописима и друге догађаје које су сматрали непримјереним или незаконитим.

- Пријаве су се односиле на бирачка мјеста на подручју Мостара, Новог Града, Сарајева, Живиница, Тузле, Зворника, Зенице, Томиславграда и других мјеста. Након запримања пријава, предузете су активности са циљем провјере пријављених навода, о догађајима су сачињене службене забиљешке, те су полицијским службеницима на терену дате инструкције за даље поступање, како би се осигурао неометан изборни процес-стоји у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Наглашава се да ће се  накнадно провјером утврдити постојање елемената кривичних дјела и одредити даље поступање тужилаштва, полицијских агенција или ЦИК-а БиХ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана