Објављивање Додикових указа под лупом Тужилаштва

Маријана Миљић Бјеловук
Објављивање Додикових указа под лупом Тужилаштва

БАЊАЛУКА - Предметом које је формирало Тужилаштво БиХ због усвајања закона којима је предвиђено се одлуке високог представника не објављују у Службеном гласнику Републике Српске и да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују на територији Српске, биће обухваћено и потписивање указа о проглашењу тих закона те њихова објава у Службеном гласнику.

Потврдио је то за "Глас Српске" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић који је рекао да је предмет недавно формиран.

Законе је недавно усвојила Народна скупштина РС, а потом „поништио“  Кристијан Шмит. Додик је јуче потписао Указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске те Указ о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске. Директор Службеног гласника Милош Лукић данас је потписао одлуку о објави указа.

Након тога су укази и закони објављени у Службеном гласнику.

Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику, а Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске другог дана од објављивања.

Грубешић каже да на предмету ради тим од три тужиоца, заједно са СИПА и другим надлежним агенцијама.

-У Тужилаштву БиХ, у наведеном предмету, формиран је тим од три тужиоца, који заједно са СИПА, те другим безбједносним и полицијским агенцијама, предузимају законом предвиђене активности о чијим резултатима ће јавност бити обавијештена -истакао је Грубешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана