Тужилац: Бивши Мектићев савјетник набављао тоне кокаина од картела из Јужне Америке, имао и повјерљиви документ ОБА

Небојша Томашевић
Тужилац: Бивши Мектићев савјетник набављао тоне кокаина од картела из Јужне Америке, имао и повјерљиви документ ОБА

САРАЈЕВО - Бојан Цвијетић је био у врху међународне криминалне организације која је преко нарко картела из Јужне Америке набављала кокаин "на тоне" и преко Европе га довозила у БиХ.

Ово је казао тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара у Суду БиХ на рочишту за одређивање притвора шесторици ухапшених у акцији "Транспортер".

Осим за Цвијетића, који је био о савјетник Драгана Мектића у вријеме његовог мандата као министра безбједности БиХ, притвор је затражен за суспендованог полицијског инспектора Младена Миловановића, Сашу Рађевића, Александра Николића, Ивана Јурића и Драгана Кресојевића.

- Они су дјеловали као организована група која се бавила искључиво шверцом дроге која је лагерована у складиштима фирми које су осумњичени посједовали на подручју Српске. Цвијетић  се налазио на челу групе, а за даљу дистрибуцију дроге у Сарајеву је био задужен Николић -  рекао је Чампара.

Истакао је да су осумњичени били "под посебним истражним радњама", те да је током тог периода откривена веза између организатора и групе али и начина на који је новац одлазио из БиХ, те се враћао у БиХ.

-  Група је била добро организована. Набављали су и продавали скупоцјена возила која су користили као полог за куповину дроге на подручју Албаније и Црне Горе. Са Петром Дукићем, који је још у бјекству, директно је сарађивао Екрем Бајрами из Албаније. Ту је и Мехмед Мехмети који је у притвору у Црног Гори. Он је професионални возач цистерне која је имала посебну преграду у којој је пронађено пола тоне дроге. Дукић је набављао дрогу која је касније распарчавана у Бањалуци и Сарајеву- појаснио је Чампара.

Навео је да је током акције „Транспортер“, осим 303 килограма сканка, те скупоцјених возила, заплијењена и велика сума новца добијена од продаје дроге, али и 56 килограма кокаина, што је тужилац оцијенио као "кап у мору" јер су, како тврди, имали намјеру да још пет тона да пребаце у ЕУ.

- Возила су извозили у Црну Гору и куповали дрогу за то, а потом су новац враћали у БиХ. Хале у којима су пословали Дукић и Цвијетић су кориштене за складиштење дроге. Фирме су им биле само параван за оно што су радили. Нема легалног бизниса ни фирми, све је то од дроге - истакао је Чампара, појашњавајући да је килограм дроге плаћан од 35 до 38.000 евра-екао је Чампара.

Он је трагичним назвао то што је код Цвијетића пронађен документ Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ о криминалним организацијама са подручју Балкана.

- Документ је имао ознаку повјерљиво, а како је доспио до Цвијетића утврдиће посебна истрага, рекао је Чампара.

С друге стране одбране осумњичених су приједлог Тужилаштва оцијениле паушалним, те су предложиле да се, умјесто притвора њиховим брањеницима одреде мјере забране.

У овој акцији су осим дроге одузета и скупоцјена возила, и то Мерцедес С класе, Мерцедес ГЛЦ, Ауди СQ7, Голф 8, два Аудија Q5, БМВ X5...Вриједност заплијењене дроге је више од милион марака.  Одлука Суда услиједиће у законском року. 

„Јужни ветар“

Према писањима појединих медија осумњичени чланови ове групе су током чињења кривичних дјела користили надимке из филма "Јужни ветар". Тако је ухапшени Цвијетић, који је вођа ове групе користио надимак "Црвени". Црвени је у филму краљ подземља, који контролише све процесе везано за тржиште огромних количина наркотика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана