Тужилац: Осуђивањем Цикотића правосуђе ће показати да се бори против криминала “бијелих крагни”

Срна
Тужилац: Осуђивањем Цикотића правосуђе ће показати да се бори против криминала “бијелих крагни”

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ затражило је у завршној ријечи у Суду БиХ да министар одбране БиХ Селмо Цикотић буде осуђен за злоупотребу положаја и да му буде изречена одговарајућа санкција.

Тужилац Младен Фуртула рекао је да ће на тај начин правосуђе показати да жели да се бори против корупције и криминала “бијелих крагни”.

Он је навео да ће оптужени бити проглашен кривим ако борба против корупције није “мртво слово на папиру”, те додао да је Тужилаштво БиХ током доказног поступка ван сваке разумне сумње доказало да је Цикотић починио дјела која му се оптужницом стављају на терет.

-Код криминала „бијелих крагни“ нећемо имати прилику да видимо како неко узима новац, али постоји одговорност и то је оно што смо ми доказали - рекао је Фуртула и додао да је БиХ земља у којој има корупцијских афера, али да нема одговорности за високорангиране функционере.

Он је рекао да је неспорна чињеница да је оптужени био министар одбране у Савјету министара у инкриминисаном периоду, да је прекорачио овлаштења на начин да је радио супротно споразуму, законима и правилима.

Фуртула је навео да је смисао уговора са загребачком фирмом “Скаут” била продаја застарјеле и неперспективне покретне војне имовине, а да је оптужени Цикотић као министар одбране, дајући сагласности и мијењајући кроз анексе суштину уговора, погодовао купцу на штету буџета БиХ.

-Оптужени је потписник свих рјешења, без њега се то није могло урадити и свјесно је нанио штету буџету БиХ - навео је Фуртула.

Напомиње да је укупна вриједност уговора са овом фирмом износила шест милиона КМ, као и да је оптужени приликом израде анекса уговора занемарио заштитне клаузуле из основних уговора.

-Анексима се мијењало на начин да смо себи остављали оружје и муницију која не ваља, на то плаћали одржавање, чување и уништавање, а то смо већ требали продати, гдје је ту логика? - питао је тужилац и додао да у Министарству одбране у Савјету министара не постоји акт којим би се доказало да су муниција и оружје уништени.

Фуртула је нагласио да је оптужени Цикотић давао сагласност и до неколико мјесеци раније да Техничко-ремонтни завод Хаџићи купи муницију од фирме “Скаут” иако та врста муниције није била дио уговора између Министарства и загребачке фирме.

Он је навео да је доказано да су се у анексима закљученим на основне уговоре брисале одређене ставке које су се односиле на оружје и муницију која није била тражена на тржишту и то се мијењало у корист купца.

-Смањена је количина тромблонских мина са 220.000 на 22.000, иако је уговорена количина била на стању - навео је Фуртула.

Он је указао на то да су сви свједоци, вјештаци и материјални докази потврдили наводе из оптужнице, те да ни одбрана већину доказа није спорила.

-Теза одбране је да је то урадио "неко други", што је покушај умањивања одговорности оптуженог. Ако би се прихватила та теза, онда би то био еклатантан примјер несавјесног рада у служби, за шта мора бити осуђен - истакао је Фуртула.

Оптужница терети Цикотића да је у периоду од 2009. до 2011. године, у договору с другим лицима, с циљем прибављања користи искористио службени положај и погодовао фирми “Скаут” из Загреба.

Цикотић је, како је наведено, противно Споразуму о коначном располагању свим правима и обавезама над покретном имовином из 2008. године и одлукама Предсједништва БиХ, донио и потписао двије одлуке о одобравању испоруке, односно замјене роба, те четири рјешења о испоруци муниције.

У оптужници се додаје да је Цикотић одобрио четири анекса на основне уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције закључене 2003. и 2004. године.
Изношење завршних ријечи одбране заказано је за 14. новембар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана