Тужилац: Не сумњам да је на свједока утицано

СРНА
Тужилац: Не сумњам да је на свједока утицано

САРАЈЕВО- Тужилац Владимир Симовић изјавио је у Суду БиХ на суђењу за злочине почињене над лицима српске националности на подручју Илијаша након свједочења Хасиба Бешлије да нема сумње да је на свједока утицано.

Свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је сазнања о акцији на Чемерно добио од свог брата. Хасиб Бешлија је на почетку свједочења нагласио да је у јулу 1992. ангажован у Армију БиХ, а тужилац Симовић му је прочитао исказ из истраге у којем је рекао да је "у Армију БиХ ступио у мају те године".

Свједок је додао да му нико није прочитао изјаву. Свједок је испричао да се одазвао позиву Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ и да су му рекли да је ухапшен као осумњичени за ратни злочин.

"Потписан сам као свједок, али су ме третирали као осумњиченог", каже он, преноси Бирн. На питање тужиоца ко је у мају 1992. био командир вода у Коритима, свједок је одговорио да је он радио са избјеглицама.

На констатацију тужиоца да је током истраге рекао да је командир чете био Нусрет Бешлија, свједок је одговорио да чета у том периоду није била формирана, те додао да је тек у јулу формирана команда у школи, те да је Мирсад Бешлија тада постављен за командира.

О нападу на село Чемерно свједок каже да је послије акције чуо од брата шта се десило. Тужилац га је подсјетио да је током истраге рекао како је акција планирана раније у команди, као и да је видио када су Нусрет и Расим Бешлија отишли у извиђање, на шта је свједок навео да не зна ко је ишао.

Он је додао да је чуо испаљења са Чемерног и да је нека војска отишла да уништи хаубице. Негирао је да је могао од своје куће виђети ко се окупљао пред школом. Свједок је рекао да се 10. јуна сакрио с породицом у подрум куће када је почело гранатирање. Навео је како му није познато ко је командовао акцијом у Чемерном, као и да не зна ко је водио групе и одређивао правце напада.

О погибији двојице војника – Велимира Видаковића и Азмира Халиловића – чуо је од брата, који је рањен током акције и којег је дан послије посјетио у болници у Брези.

"Немам сумње да је на свједока утицано", рекао је на крају његовог испитивања тужилац Симовић. За напад на Чемерно оптужени су бивши припадници Територијалне одбране те активног и резервног састава полиције Џемал Хаџић, Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија те Нехру Ганић.

Према оптужници, они су 10. јуна 1992. напали Чемерно - пуцањем, бацањем бомби, мучењима и паљењем имовине – што је за резултат имало смрт 30 особа српске националности. Суђење ће бити настављено 18. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана