Тужилац на рочишту Дебевцу и Мехмедагићу: Уништено 60 налога за прислушкивање

ГС
Тужилац на рочишту Дебевцу и Мехмедагићу: Уништено 60 налога за прислушкивање

САРАЈЕВО - Тужилац Бојана Јоловић казала је, образлажући приједлог за продужење притвора Ранку Дебевцу, суспендованом предсједнику Суда БиХ и Осману Мехмедагићу Осмици, бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), да су свједоци потврдили да је у Суду БиХ без евидентирања издато близу 60 налога, према ОБА, за прислушкивање, као и да су они затим по налогу предсједника Суда БиХ уништени.

"Ниједан од тих налога није у посједу Суда. Чудно је да се ти налози не чувају на Суду него су изнесени у приватну кућу упосленице Суда БиХ, а по налогу Дебевца, она их је изнијела с ознаком повјерљиво. Значи, без контроле су изнесени у приватну кућу и на крају уништени. Зашто би неко наложио незаконито уништење аката ако се све ради по закону", рекла је Јоловићева, на рочишту у Суду БиХ, а који ће накнадно одлучивати о приједлогу Тужилаштва БиХ да осумњичени иза браве остану још два мјесеца.

Према ријечима тужитељке, бројним доказима су поткријепљени основи сумње.

"Ради се о издавању незаконих налога праћења два дежурна броја Суда БиХ. Ова основа сумње додатно је поткрепљена и доведена на виши ниво. Исказ свједока Трифка Бухе, упосленика ОСА - потврђује да као шеф операције није био упознат с мјерама прислушкивања судија нити је икада потписао иједан налог. До сачињавања таквих налога дошло је по претходном договору осумњичених. Исту чињеницу показује исказ сведока са Суда БиХ који је предсједнику Суда сугерисао да се ти налози издају незаконито за прислушкивање НН бројева на шта му је Дебевец рекао: 'Сачини то како сам рекао'", казала је Јоловићева, а преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана