Турски бизнисмен ухапшен у Подгорици: Повезан са грађевинским фирмама

ГС
Турски бизнисмен ухапшен у Подгорици: Повезан са грађевинским фирмама

ПОДГОРИЦА - Tурски бизнисмен Ахмет Калионцу ухапшен је у Подгорици, на основу потјернице коју је за њим расписала Турска.

Ухапшен је у тренутку када је прилазио кући коју је изнајмио у Подгорици, јавља портал Дан.

Његов бранилац адвокат Далибор Каварић казао је за портал РТЦГ да вјерује да је хапшење његовог клијента повезано са актуелним дешавањима у Турској, јер је Калионцу повезан са једном грађевинском фирмом.

- Мом клијенту је саопштено да га Турска потражује ради неког кривичног дјела у вези са платним картицама. Међутим, породица и ја сумњамо да је мотив његова веза са грађевинском формом за производњу бетона.  Ако имамо у виду тренутна дешавања у Турској и хапшења власника грађевинских фирми у тој земљи , породица и ја смо увјерени да је то прави разлог његовог привођења - казао је Каварић.

Он додаје како су оптужбе за наводно друго кривично дјело само изговор како би његов брањеник био што прије и што скраћеној процедури изручен Турској.

- Након што је породица, и ја као његов бранилац, провјерили у Вишем суду у Подгорици код судије за истрагу који је надлежан за поступак екстрадиције, утврдили смо да он није привођен судији како то предвиђа  закон и међународна конвенција о екстрадицији. Да би почео процес екстрадиције , он је морао бити приведен судији за истраге.  Умјесто покретања законитог изручења полиција врши фактичко изручење тако што је  Калионцу  прекинула привремени боравак и донијела или планира да донесе рјешење о протјеривању - саопштио је Каварић.

Он је подсјетио да  Црна Гора по међународној конвенцији, као и друге државе, потписинице нису дужне да изруче странца његовој матичној држави, ако би у истој могла бити изречена смртна казна или ако постоје околности које указују да би у својој држави странац могао имати нехуман или неправедан судски третман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана