Турска дуже од четири мјесеца игнорише захтјев за изручење Махмуљина

Срна
Турска дуже од четири мјесеца игнорише захтјев за изручење Махмуљина

САРАЈЕВО - Министарство правде БиХ дуже од четири мјесеца није добило одговор из Турске о захтјеву за изручење Сакиба Махмуљина који је осуђен за ратне злочине над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.

-Молба за изручење Махмуљина достављена је надлежним органима Турске 28. фебруара, а ово Министарство још није запримило одговор на предметну молбу - речено је Срни у одговору на питање да ли је Министарство правде у Савјету министара добило било какав одговор на њихов захтјев да се БиХ изручи осуђени Махмуљин.

Министар правде БиХ Давор Буноза потврдио је недавно да је почетком јуна потписао ургенцију да се поступи по молби Суда БиХ у вези са изручењем некадашњег комаданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина.

Суд БиХ затражио је од Турске изручење Махмуљина, након што се није јавио на издржавање осмогодишње казне затвора због ратних злочина почињених над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.

Суд је 28. новембра 2022. издао наредбу за расписивање међународне потјернице, а Махмуљин се до данас није јавио на издржавање затворске казне.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. у Возући и Завидовићима.

БиХ и њене правосудне институције расписале су потјерницу за Махмуљином након што се није појавио на издржавање казне.

Након расписивања међународне потјернице, Суд БиХ је послао и замолницу Турској за изручење осуђеног Махмуљина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана