Турковићева боравила седам дана на Балију на једнодневном догађају

Срна
Турковићева боравила седам дана на Балију на једнодневном догађају

Канцеларија за ревизију институција БиХ утврдила је да приликом реализације службених путовања у 2022. години Министарство иностраних послова у Савјету министара није примјењивало принцип рационалног и потпуног документовања сврхе и намјене кориштења јавних средстава, а као један од примјера финансијски значајних наведено је путовање тадашњег министра Бисере Турковић на Бали.

На 15. демократски форум, који је према агенди трајао један дан, путовао је само министар, а путовање је трајало укупно седам дана, што је плаћено 11.437 КМ, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.

У извјештају се прецизира да су укупни издаци Министарства иностраних послова у Савјету министара за службена путовања у 2022. години износили 1.468.910 КМ, што је у односу на годину раније више за 515.660 КМ или 54 одсто.

Канцеларија за ревизију институција БиХ истиче да Министарство иностраних послова и поред вишегодишњих препорука планове путовања доноси непосредно прије саме реализације путовања, када су авионске карте и хотелски смјештај знатно виши, те да је на одређена путовања ишао већи број лица и да су одређена службена путовања трајала неуобичајено дуго.

Ревизија је поново констатовала и проблем непотпуности приложене пратеће документације из које би се јасно и недвосмислено закључило ко и у ком обиму сноси трошкове службених путовања - организатор или Министарство, јер у већини случајева није приложено позивно писмо или друга писана кореспонденција као основ за исправан обрачун путног налога.

Поред наведеног, правдање путних налога је вршено и након прописаног рока од седам дана, а из пратеће документације ако је достављена не виде се сврха и оправданост путовања, додају ревизори.

Уз службени пут на Бали, Канцеларија за ревизију институција БиХ у извјештају је као финансијски значајнија издвојила и путовања у Аустралију, Тајланд, Малезију и Сингапур, као и путовање у САД на састанак са Свјетском банком у трајању од 11 дана, те Француску у трајању од 10 дана.

У ревизорском извјештају се наводи да је у билатералну посјету Малдивима путовао само министар иностраних послова /Турковићева/, да је путовање трајало седам дана и да је за то утрошено 14.933 КМ, а да су план и одлука о службеном путу донесени два дана прије путовања, док извјештај о путовању ревизорима није достављен.

Службена путовања само су један од проблема које је евидентирала ревизија и због чега је Министарство иностраних послова у Савјету министара добило најгоре оцјене ревизора од 28 институција за које је објављен извјештај о ревизији за 2022. годину.

За ревизију финансијских извјештаја Министарство иностраних послова добило је мишљење са резервом, а за усклађеност са законским и другим прописима мишљење са резервом уз скретање пажње.

У образложењу мишљења са резервом за достављене финансијске извјештаје наведено је да ревизори нису били у могућности потврдити тачност финансијских извјештаја у дијелу сталних и новчаних средстава, потраживања и обавеза Министарства, док је као основ за мишљење с резервом о усклађености истакнуто да издаци у вези са отварањем нових ДКП-ова и издаци за унајмљивање возила нису у потпуности реалозовани и евидентирани у складу са прописима.

Такође је указано и да процедуре запошљавања и унапређења, ангжовање лица по уговорима о дјелу и давање овлаштења за обављње других послова нису биле транспарентне и у потпуности усклађене са законским прописима који регулишу ову област.

Извјештајем о обављеној ревизији за 2022. годину обухваћено је 46 препорука, од чега се 11 односи на ревизију финансијских извјештаја, док је 38 препорука дато због утврђених неусклађености активности, финансијских трансакција и информација с релевантним законима и другим прописима.

Три препоруке се односе и на финансијске извјештаје и на усклађеност.

Од укупног броја датих препорука, 30 препорука се односе на неправилности, недостатке и слабости идентификоване у претходним извјештајима, које нису отклоњене у 2022. години, те су, сходно томе, такве препоруке поновљене у овом извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана